De la planificarea rutei și pregătirea bicicletei la dezvoltarea anduranței pentru călătorie, este indicat să ții cont de anumite aspecte pentru a te bucura la maximum de timpul petrecut pe două roți. Iată cum să te pregătești pentru a străbate țara pe bicicletă.
Planifică ruta
Decide care este punctul de plecare și de sosire. Odată ce ai stabilit de unde pleci și unde vrei să ajungi, poți planifica ruta. Ia în calcul distanța, tipul de teren și condițiile meteorologice atunci când planifici pe unde vei merge.
Investește în echipamente de calitate
În primul rând, asigură-te că alegi o bicicletă de calitate, rezistentă la drum lung. Bicicletele cross sunt ideale pentru traseele lungi, acolo unde vei trece prin mai multe tipuri de teren, de la șosea la drum de țară și zone cu teren accidentat. Nu uita să iei cu tine cască de protecție și vestă reflectorizantă.
De asemenea, este bine să ai la tine un sac de dormit adaptat condițiilor meteorologice. Noaptea se lasă frigul și trebuie să ai un loc suficient de confortabil și călduros pentru a te odihni bine pentru drumul care te așteaptă ziua următoare.
Dezvoltă rezistența
Crește treptat distanța parcursă cu bicicleta, precum și durata în lunile în care te pregătești de călătorie. După ce te obișnuiești cu noul program, încearcă să parcurgi distanțele pe care le planifici pentru zilele aventurii tale.
Încearcă să planifici 2-3 zile la rând de mers pe bicicletă, urmate de minimum o zi de odihnă. Astfel, îți vei învăța corpul să facă față oboselii și să se recupereze mai ușor.
Practică pe terenuri asemănătoare celor de pe traseul tău
Dacă traseul tău implică urcarea multor dealuri sau drumuri prin munți, practică pe astfel de terenuri. Iată de ce este important să te antrenezi pe terenuri asemănătoare:
- Memoria musculară - diferite terenuri afectează grupe musculare diferite. Urcarea unor dealuri necesită picioare puternice, în timp ce mountain biking pune accent mai mare pe echilibru. Mersul pe bicicletă pe terenuri asemănătoare va întări musculatura pe care o vei folosi în călătoria ta;
- Abilități de manevrare a bicicletei - terenurile deluroase sau de munte sunt pline de obstacole precum pietre, rădăcini de copaci și pante abrupte. Practicarea pe un teren asemănător dezvoltă încrederea în propriile abilități de a face față acestor provocări.
Învață să ai grijă de bicicletă
Este esențial să înveți să repari o pană sau alte probleme minore care, inevitabil, vor apărea dacă mergi cu bicicleta zile la rând. Înainte de plecare, iată ce ar trebui să ai în vedere:
- Asigură-te că roțile sunt bine umflate la presiunea necesară;
- Testează frânele pentru a te asigura că funcționează eficient;
- Verifică lanțul de praf, rugină sau uzură;
- Rotește roțile pentru a vedea dacă se mișcă ușor și fără zgomote;
- Examinează cadrul pentru a vedea dacă există crăpături sau alte probleme asemănătoare.
Planifică zilele de odihnă
Planifică zilele pentru a-ți odihni corpul și pentru a te bucura în tihnă de peisaje. Nu trebuie să pedalezi în fiecare zi! Iată câteva sfaturi dacă vrei să străbați țara pe bicicletă:
- Ascultă-ți corpul - fii atent la cum te simți. Dacă te dor picioarele și ești obosit, probabil că este momentul pentru o pauză;
- Planifică zilele de odihnă în avans - dacă știi din timp când vei lua o zi liberă, vei preveni extenuarea. Ca regulă generală, este indicat să faci o pauză de o zi la fiecare 3-4 zile de pedalat. Totuși, acest lucru poate varia în funcție de pregătirea ta fizică;
- Ține cont de teren - dacă mergi cu bicicleta pe teren accidentat sau urci multe dealuri, poate fi nevoie să faci pauză mai des sau să îți iei mai multe zile libere;
- Folosește zilele de pauză pentru recuperare activă - poți practica yoga, înot sau merge pe trasee ușoare de drumeție. Astfel, îți vei menține mușchii în priză fără a-i obosi prea tare.
Să străbați țara pe două roți este o provocare care necesită câteva luni de pregătire. Cel mai important este să te pregătești dinainte și să îți asculți corpul odată ce ești pe traseu. Drum bun!
Sursa foto: Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară