Dimensiune
Un SUV este o mașină care variază ca dimensiuni, în funcție de strategia fiecărui producător auto în parte. Așadar, există atât SUV-uri compacte, cât și SUV-uri mari.
În principiu, un crossover este mai mic decât un SUV, totuși, se poate compara cu dimensiunile unui SUV compact sau de oraș. În funcție de nevoile tale, acest aspect nu este însă neapărat un dezavantaj. Vei câștiga în ceea ce privește manevrabilitatea în trafic, respectiv la găsirea mai ușoară a unui loc de parcare.
Spațiu
În funcție de clasa SUV urmărită, poți avea și un al treilea rând de scaune, respectiv încă 2 locuri în plus, care pot fi folosite și ca loc de depozitare. O asemenea versatilitate o poți regăsi, de exemplu, pe un SUV Mercedes GLC.
La un crossover, spațiul interior nu este deloc punctul său forte. Sunt crossovere care nu oferă mai mult spațiu interior decât un hatchback, de exemplu.
Construcție
SUV-ul este construit pe o platformă auto dedicată, care se caracterizează prin faptul că este solidă, așadar, impune mai multă siguranță și un design final robust. În termeni mai tehnici, SUV-ul este construit body-on-frame, adică pe principiul unei camionete.
Nu același lucru putem spune despre un crossover care poate fi, de fapt, o versiune înălțată a unui model deja existent în oferta producătorului. De asemenea, i se mai adăugă câteva elemente ornamentele care aduc aminte de înfățișarea unui SUV.
Putere
De principiu, un SUV tradițional vine echipat cu motorizări puternice, care să fie capabile să asigure forța de tracțiune necesară. La un SUV compact, pot exista motoare de capacități mai mici, alături de un sistem hibrid de deplasare.
Cu o masă relativ redusă, crossoverul are avantajul de a fi o mașină echilibrată din punctul de vedere al motorizării și al consumului de combustibil. Chiar dacă poate însemna mai puține vizite la benzinării, nu este o regulă generală.
Tracțiune
Crossoverele sunt, de regulă, mașini cu tracțiune față, așadar, nu ai cum să ai foarte mari așteptări de la el pe terenuri accidentate. Te poți bucura însă de garda la sol mai mare, ceea ce este un plus față de alte clase auto.
Un SUV are performanțe off-road mult mai bune, depinzând aici și de tehnologia existentă de tracțiune: AWD sau 4WD. Totuși, nici SUV-ul nu este o mașină off-road autentică.
Cum alegi în funcție de nevoile tale
Ține cont de următoarele patru criterii principale:
- Care îți este stilul de viață. Dacă ești în căutarea unei mașini versatile, spațioase și robuste, SUV-ul este mașina pe care o cauți. În schimb, poți alege un crossover dacă nu ai copii și pui accent pe o foarte bună manevrabilitate urbană.
- Ce buget ai la dispoziție. În funcție de buget, vei afla care îți sunt opțiunile. Dacă vrei o mașină nouă, crossoverul este mai accesibil față de un SUV. Totuși, ai și varianta achiziționării unei mașini rulate, unde diferența de bani vine din numărul de kilometri, anul de fabricație sau dotări.
- Ce spațiu ai nevoie. Ai o familie numeroasă, obișnuiești să pleci în vacanțe cu mașina sau transporți frecvent lucruri mai voluminoase? Ei bine, atunci SUV-ul ți se potrivește cel mai bine.
- Ce drumuri frecventezi. Nu în ultimul rând, drumurile chiar contează. Dacă locuiești la munte sau într-o zonă cu drumuri off-road, probabil un SUV este mai potrivit. Un crossover este, totuși, la limita dintre asfalt și off-road.
În concluzie, SUV sau crossover? Ambele au avantaje și dezavantaje, așadar, cel mai mult contează ce așteptări ai. Sperăm ca informațiile regăsite mai sus să te lămurească și să poți lua astfel o decizie inspirată.
Sursă foto: Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri