GARBO.ro: Bună, Alexandra! Spune-mi, te rog, de unde sau de la cine a pornit dragostea ta pentru cărți? A fost cineva care te-a influențat în această direcție?
Alexandra Stroe: Bună, Maria! Nu-mi amintesc să-mi fi insuflat cineva dragostea pentru cărți, mai degrabă a venit de la sine. Îmi plăcea să citesc cu voce tare, îmi imaginam că le citesc altor oameni motiv pentru care încercam să citesc cât mai clar și corect. Părinții nu au fost un exemplu în sensul acesta, nu-mi amintesc să-mi fi citit vreodată seara, înainte de culcare vreo poveste. A venit de la sine pasiunea aceasta a mea.
GARBO.ro: Care este cartea ta preferată din copilărie și de ce?
A.S.: ”Aventurile lui Tom Sawyer”. Efectiv am adorat cartea aceasta și am recitit-o de atât de multe ori încât acum este cea mai uzată carte din biblioteca mea și are multe pagini desprinse. Categoric am nevoie de un exemplar nou. Eu eram foarte cuminte, ascultătoare, iar Tom era exact opusul meu, dădea mereu de bucluc, iar pe mine mă fascina și mă ținea cu sufletul la gură.
GARBO.ro: Ce înseamnă pentru tine verbul „a citi”? Este vreun sentiment care îți vine imediat în minte?
A.S.: Pentru mine verbul ”a citi” este sinonim cu ”a evada”, ceea ce mă duce instant cu gândul la un sentiment de liniște interioară, de deconectare de la realitate. Chiar dacă citesc o carte care abordează teme mai delicate și mai dureroase care reușesc să mă răscolească, tot am parte de liniște interioară, dar și de bucurie că am reușit să fiu eu cu mine, să îmi ofer mie timp și să fac ce îmi place cel mai mult: să citesc.
GARBO.ro: Cum crezi că te-au ajutat cărțile în devenirea adultului care ești astăzi?
A.S.: Mi-au dezvoltat extraordinar de mult empatia și m-au făcut să am mai multă încredere în mine.
GARBO.ro: Care este domeniul preferat atunci când vine vorba de lectură?
A.S.: Dacă înainte aș fi susținut categoric că prefer genul thriller, acum mă mai temperez puțin deoarece în ultimii ani am citit foarte diversificat și cam fiecare gen îmi aduce bucurii și mă surprinde. Prefer genul thriller, dar în același timp prefer și biografiile/jurnalele/memoriile, precum și cărțile pentru copii, cărțile clasice, cărțile de dragoste sau cele fantastice. Fiecare gen e diferit și mă încântă în felul său.
GARBO.ro: Ce carte nu ar trebui să lipsească din biblioteca oricărei femei?
A.S.: Cartea care o face fericită, care o împlinește și care îi oferă răspunsurile de care are nevoie. Să caute, să citească multe și cât mai diversificat până când o găsește pe cea potrivită. De exemplu, biblioteca mea ar fi incompletă fără ”Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell.
GARBO.ro: Cum ți-a venit ideea de a-ți face un canal de Youtube în care să vorbești despre cărți? Ce obiective ai pentru viitor cu acest proiect?
A.S.: Am început să creez conținut pe youtube din vara anului 2019. Începând cu anul 2017 am început să urmăresc acest gen de conținut și mi-am dat seama că mi-ar plăcea și mie să vorbesc despre cărți. Din păcate nu am fost constantă, iar anul trecut mi-am șters toate videoclipurile postate cu gândul că nu voi mai filma, dar nici nu eram foarte încântată de mine și de cum filmasem. Însă la începutul acestui an am simțit să mă reîntorc și cel mai important obiectiv din prezent este să reușesc să fiu constantă. Până acum am reușit.
GARBO.ro: Din video-urile tale de pe Youtube, am aflat că ești mămica unei fetițe de un an și 5 luni. Recomandările de cărți pentru copii sunt foarte utile, de aceea vreau să știu ce rutina de citit ți-ai format cu micuța ta.
A.S.: Momentan nu are răbdare să-i citesc în modul clasic de pe cărțile ei. Întoarce repede pagina, dar dacă îi povestesc pe baza imaginilor, îi numesc și îi arăt obiecte, animăluțe și oricare alt detaliu din imagini, îi place foarte mult și are răbdare.
Astfel zilnic, dimineața și seara în mod special, răsfoim cărțile ei, eu o rog să-mi arate diferite lucruri (să mă conving că a reținut și a înțeles ce sunt acelea) sau ea îmi arată diferite lucruri pe care eu i le numesc și îi spune ce fac sau la ce folosesc. De asemenea, de multe ori când se joacă cu jucăriile, eu îi citesc cu voce tare din lecturile mele curente și mi-am dat seama că mă ascultă, reactionează la unele cuvinte pe care le cunoaște.
GARBO.ro: De când îi citești fetiței tale, care ți se pare cel mai potrivit moment al zilei pentru a-i citi, cum îi menții atenția pe parcursul lecturii și care este virtutea pe care ai vrea ca ea să și-o însușească din tot ceea ce îi citești?
A.S.: Cum îi mențin atenția la cărți și în ce momente din zi îi citesc am menționat deja la întrebarea anterioară. Mai vreau să precizez că în aproape fiecare cameră avem cărți, este practic înconjurată de cărți și când sunt foarte ocupată își alege singură cărți pe care le răsfoiește, indiferent că sunt ale mele sau ale ei. Le preferă în mod deosebit pe cele cu sunete.
Sunt mai multe virtuți pe care mi-aș dori să și le însușească, virtuți precum răbdarea, respectul și sinceritatea, iar ulterior mi-aș dori să învețe și din experiențele personajelor.
GARBO.ro: În opinia ta, cum crezi că îi putem apropia pe copiii noștri de cărți și cum le putem insufla dragostea față de lectură, într-o lume în care tehnologia este la orice colț și pare mult mai atractivă pentru cei mici?
A.S.: Cred cu tărie în puterea exemplului, mai ales în cel al nostru, al părinților. Eu citesc deseori în fața ei, cu voce tare. Ea tot timpul mă vede cu cărțile, noi suntem înconjurate de cărți și îi spun mereu cât iubesc cărțile și cât iubesc să citesc. O iau cu mine la bibliotecă, i-am făcut și ei permis și am împrumutat și pentru ea cărți chiar dacă avem sute acasă.
Când citesc îi spun la ce capitol am ajuns, la ce pagină am ajuns, îi citesc titlul, îi arăt coperta, autorul dacă are poză, îi povestesc ce simt despre ce am citit sau ce părere am în legătură cu întâmplările, îi arăt noile cărți, mă vede entuziasmată, mă bucur ca un copil în fața ei. Ea mă urmărește tot timpul, îmi urmărește fiecare reacție și mă simte. Cred ca doar astfel îi pot insufla și ei dragostea pentru cărți. Partea cea mai faină e că vine totul natural, nu mă prefac doar ca să vadă ea. Copiii simt și știu. Indiferent de vârsta pe care o au. Eu așa cred că putem să îi apropiem pe copii de cărți. Apoi dăruindu-le cărți.
GARBO.ro: Ce cărți ne recomanzi să citim în această vară, care să ne ducă cu gândul la relaxare și la o vacanță nesfârșită?
A.S.: ”16 cărți de citit vara aceasta” este un videoclip pe care l-am făcut chiar în luna iunie. Vă recomand să îl vizionați pentru idei de lecturi în vara aceasta.
GARBO.ro: Să ne gândim puțin mai departe, mai exact la luna septembrie, atunci când copiii vor începe, poate, pentru prima dată, grădinița sau școala. Ne poți oferi câteva recomandări în acest sens, pentru a le oferi în dar micuților o carte pentru a simboliza noua etapă din viața lor?
A.S.: Pentru cei care încep grădinița cred că potrivite ar fi ”Bună dimineața, lama lama!” de Anna Dewdney și ”Norișorul Roz merge la grădiniță” de Cristina Donovici, iar pentru copilașii mai mari care merg la școală aș alege ”Cartea emoțiilor mele” de Stephanie Couturier, precum și ”Aventuri în Țara Prieteniei” și ”Aventuri în Țara Emoțiilor” de Alec Blenche.
GARBO.ro: La ce te uiți prima dată atunci când intri într-o librărie sau bibliotecă? Ce te atrage instantaneu în momentul în care pășești aici?
A.S.: Rafturile cu noutăți! Sunt primele care mă atrag atât în librării, precum și la bibliotecă.
GARBO.ro: Ce faci cu o carte a cărui subiect nu îți place sau te plictisește?
A.S.: Continui să o citesc. Nu-mi mai place să abandonez cărți și mi-am dat seama că inclusiv în acestea care mă atrag mai puțin, până la final am găsit unele răspunsuri și idei neașteptate, de care aveam nevoie și chiar le căutam. Așa că am răbdare cu ele, citesc și altceva în paralel, dar le duc și pe ele la bun sfârșit chiar dacă durează mai mult.
GARBO.ro: Există o dezbatere în mediul online potrivit căreia poveștile clasice ar avea un impact negativ asupra dezvoltării copilului din cauza unui limbaj mai direct, în care sunt aduse la suprafață concepte precum moartea violentă, agresiuni fizice și verbale etc. Ce părere ai despre acest lucru? Tu alegi să îi citești micuței tale poveștile clasice așa cum au fost ele scrise sau alegi o variantă a poveștii mai blândă, adaptată?
A.S.: Din păcate și eu tind să cred același lucru. Poveștile clasice mi se par destul de agresive și cred că au un impact mai degrabă negativ. Puterea cuvintelor este uriașă! Noi avem câteva povești clasice într-un format foarte mic, potrivit pentru bebeluși, care conțin ideile de bază și ne rezumăm la acelea, însă prefer să schimb sau să sar peste unele cuvinte și propoziții. Inclusiv când îi citesc de pe cărțile mele mă opresc și citesc în gând când ajung la părți despre care cred că ar avea un impact negativ. Încă prefer să o protejez, cel puțin acum când este atât de micuță.
GARBO.ro: Ce cărți se afla pe lista ta de dorințe?
A.S.: Mi-am cam cumpărat toate cărțile de pe lista de dorințe, acum doar timp să am încât să le pot parcurge.
GARBO.ro: La ce aspecte să fim atenți atunci când dorim să facem cadou o carte? Scrierea unui mesaj personal sau a unei urări la începutul cărții este o idee bună?
A.S.: Din punctul meu de vedere lucrurile ar trebui să se desfășoare astfel: dacă îi faci cadou o carte unei persoane care nu îți este foarte apropiată, cred că ar trebui să alegi o carte serioasă, cu un titlu serios, dar nu sugestiv încât să se simtă atacată sau să interpreteze negativ mesajul. În schimb, dacă urmează să îi cumperi o carte unei persoane foarte apropiate, cel mai corect mi se pare să o rogi pe persoana respectivă să îți trimită o listă cu 3-5 cărți pe care și le dorește și să îi cumperi de pe lista respectivă cel puțin o carte. Eu întotdeauna le trimit apropiaților o listă scurtă de cărți pe care mi le doresc și sunt sigură că îmi vor cumpăra una pe care mi-o doresc și nici nu o am deja în bibliotecă.
Mesajul/urarea de la începutul cărții este întotdeauna o idee bună! Persoana care primește cartea simte că te-ai gândit cu adevărat la ea, că ți-a păsat când ai ales-o.
GARBO.ro: Aș vrea, te rog, să îmi spui, scurt și la obiect, câte o recomandare de carte pentru fiecare categorie de mai jos. Ce ar putea cititorii noștri să ofere în dar pentru următoarele persoane din viața lor.
A.S.:
O carte pentru partenerul de viață – ”Cele cinci limbaje ale iubirii” de Gary Chapman
O carte pentru mama – ”Copilul tău. Părinții tăi. Tu” de Ioana Chicet-Macoveiciuc
O carte pentru tata – ”Tatăl celuilalt copil” de Parinoush Saniee
O carte pentru un profesor drag – ”Viața secretă a marilor scriitori” de Robert Schnakenberg
O carte pentru un medic/personal medical căruia îi suntem recunoscători – ”Revoluția glucozei” de Jessie Inchauspe
O carte pentru un eveniment important din viața celei mai bune prietene – depinde de eveniment, nu mă pot pronunța fără să știu exact natura evenimentului
O carte pentru o proaspătă mămică - ”Creșterea bebelușului de la 0 la 3 ani”, carte apărută la editura RAO.
O carte pentru bebeluș, de oferit cadou la botez – ”Bebe, hai la joacă” de Cătălina Bucur
O carte pentru primul Crăciun al bebelușului – orice carte cu temă de iarnă/Crăciun, cu toate paginile cartonate sau o carte senzorială, de preferat cu temă de iarnă/Crăciun
O carte pentru cineva care trece printr-o perioadă foarte grea – ”Cartea alinării” de Matt Haig
O carte pentru cineva care a început un nou capitol al vieții sale – ”Mâine începe o nouă viață” de Virginie Grimaldi
GARBO.ro: Un mesaj pentru cititorii Garbo.ro.
A.S.: Citiți! Citiți mult, diversificat și în toate formele: cărți tipărite, ebook-uri sau audio! Cititul să devină o rutină precum spălatul pe dinți. Mulțumesc!
Pasiunile mele eterne sunt scrisul, cititul și comunicarea. Îmi place să mă exprim prin scris la fel de mult cum îmi place să am o discuție reală, autentică cu cineva. Mă bazez pe emoții în orice domeniu aș activa și cred...
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară