Ce buget ai la dispoziție pentru mașină?
Prima întrebare se leagă de banii pe care îi ai la dispoziție pentru a-ți cumpăra mașina. Ca sfat foarte important, este recomandat să nu aloci toate economiile tale, doar pentru a te vedea cu o mașină în fața locuinței.
Prin urmare, dacă ești dispusă să investești într-o mașină nouă și ai banii necesari, o poți face. Ține însă cont de costurile de întreținere ale acesteia, de valoarea impozitului sau de costurile cu asigurarea RCA sau CASCO. Altfel spus, nu lua în calcul doar costul de achiziție, ci și restul cheltuielilor care vin din urmă. De exemplu, reviziile la un SUV sunt mai scumpe decât cele la o mașină mică, de oraș. Până și la spălătoriile auto există tarife diferențiate stabilite în funcție de clasă.
Pe de altă parte, cu un buget mai mic te poți îndrepta spre o mașină second-hand potrivită. Decizia este cu atât mai bună, dacă tocmai ți-ai luat permisul de conducere și vrei să nu stai cu grija fiecărei zgârieturi apărute pe caroserie. Până la urmă, scopul principal este să capeți experiență la volan.
Cum îți vei folosi mașina?
Aici trebuie să știi foarte clar ce nevoi de deplasare ai. De exemplu, gândește-te la următoarele aspecte importante:
- Vei folosi mașina doar în oraș sau mai mult în afara lui?
- Te vei duce cu ea la job sau o vei folosi doar pentru cumpărături și deplasări de weekend?
- Ai nevoie de un portbagaj voluminos sau este de ajuns un hatchback?
- Vrei o mașină doar pentru tine sau trebuie să acopere și nevoile familiei tale?
Vei găsi o mulțime de modele auto care sunt rulate, prin urmare, setează-ți întâi nevoile și așteptările de la viitoare mașină. Ulterior, îți va fi mai ușor să faci o listă scurtă de mașini potrivite pentru tine.
Ce dotări te interesează la o mașină?
Mașinile noi sunt pline de dotări și opțiuni ce țin de siguranță, confort și entertainment. Desigur, contează și linia de echipare aleasă.
La mașinile mai vechi, depinde foarte mult anul de fabricație și producătorul auto. De exemplu, la o mașină care nu este mai veche de 5 ani, vei găsi poate la fel de multe opțiuni utile. În plus, o mașină care trece de 10 ani vechime are mai puține tehnologii disponibile, mai ales în ceea ce privește siguranța la volan, navigația GPS și conectivitatea cu telefonul mobil.
Până la urmă, vei face și compromisuri în privința dotărilor. Asta pentru că la o mașină mai veche nu vei găsi toate facilitățile dorite, iar la o mașină nouă poate nu vei avea bugetul necesar pentru a adăuga anumite opționale pe care le consideri utile.
Știm cu toții că tarifele pentru dotările opționale la o mașină nouă nu sunt tocmai mici. Prin urmare, este important să bifezi cele mai esențiale dotări, pentru a-ți face plăcere să conduci mașina. Considerăm că aerul condiționat, geamurile electrice sau senzorii de parcare sunt dotări de bază de la care trebuie să pornească căutările tale.
Cât timp vrei să păstrezi mașina?
În luarea deciziei finale contează și să te gândești dinainte la o perioadă estimativă de utilizare a mașinii.
Prin urmare, dacă ai în plan să o ții câțiva ani buni, caută o mașină nouă sau una second-hand cu puțini kilometri. Altfel, dacă ești genul de persoană care se plictisește rapid de lucruri sau ești într-un moment de tranziție, caută o mașină rulată, a cărei devalorizare este mai puțin evidentă.
Așa cum deja știi, toate mașinile se devalorizează. Unele mai rapid, altele mai lent. Important este, mai ales dacă cumperi o mașină nouă, să fii conștientă de acest aspect și să pierzi câți mai puțin bani la o posibilă revânzare.
În final, sperăm că întrebările de mai sus, împreună cu răspunsurile tale, te vor ajuta să iei o decizie bună în ceea ce privește achiziția unei mașini.
Sursă foto: Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară