În acest articol, explorează exemplele de produse esențiale regăsite într-o sală de clasă, precum și rolul lor în desfășurarea activităților școlare zilnice.
Accesorii pentru scris și afișare
Este clar faptul că nu există o sală fără mobilierul și infrastructura de bază, formată din scaune, bănci și pupitrul profesorului. Peste acestea, însă, se adaugă și elementele aflate pe plan secundar, dar tot obligatorii, precum tabla de scris și panourile de afișaj, ce completează mediul în care se desfășoară învățarea.
Tabla (cu cretă sau cu marker)
Tabla de scris reprezintă acea suprafață folosită pentru prezentarea tuturor informațiilor, a demonstrațiilor și a lucrului colaborativ între profesor și elevi. Este un element crucial pentru învățarea vizuală și, totodată, o metodă de predare interactivă.
Aceasta poate fi clasică, unde se folosește cretă solidă, sau tablă lucioasă, unde este utilă creta lichida sau markerul ca instrument de scris.
Panouri de afișaj
Aceste panouri, după cum le sugerează și numele, sunt folosite pentru afișarea lucrărilor elevilor, precum și informații importante și materiale educaționale. Fiind poziționate cât mai la vederea tuturor din clasă, îmbunătățesc mediul de învățare și promovează implicarea elevilor în toate activitățile școlare și, de ce nu, extrașcolare.
Materiale de scris și desen
Cu toate că nu toți elevii au o tendință artistică și nici orele de desen nu sunt atât de frecvente, creativitatea este fundamentală pentru un creier aflat în dezvoltare. Astfel, articolele ce încurajează activitățile creative permit elevilor să-și exprime ideile într-un mod diferit.
Pixuri, creioane și radiere
Aceste instrumente sunt de bază atât pentru luarea notițelor, cât și realizarea lucrărilor creative. De asemenea, sunt esențiale pentru majoritatea activităților din clasă, astfel că nu trebuie să lipsească din nicio sală.
Markere și carioci
Pe lângă pixuri și creioane, markerele și cariocile, potențial secundar utilizate, sunt extrem de ajutătoare pentru evidențierea informațiilor, dar și înfrumusețarea desenelor schițate deja cu creionul sau pixul. De asemenea, îmbunătățesc atât organizarea, cât și tehnicile de învățare vizuală.
Hârtie și caiete
Aceste materiale nu doar că oferă suprafețe pentru scris, ci și pot fi suportul pentru o nouă idee manifestată prin cuvinte, desene sau alte activități artistice. Sunt necesare pentru o gamă largă de sarcini și proiecte, astfel că nu pot lipsi pentru niciun elev.
Creioane colorate, acuarele, vopsea
Aceste accesorii, la fel ca și creioanele, pixurile și cariocile, permit exprimarea artistică și proiectele creative. Sprijină dezvoltarea artistică a celor mici și încurajează dezvoltarea formelor alternative de învățare.
Instrumente digitale
Deși este clar că nu orice instituție are bugetul necesar pentru clase moderne, atunci când este posibil, este benefic să existe și măcar câteva săli ce dispun de tehnologie, pentru a îmbunătăți experiența de învățare.
Calculatoare și tablete interactive
Calculatoarele și tabletele, folosite în scop educațional, oferă acces la o mulțime de resurse digitale utile, permit cercetarea și susțin dezvoltarea unor abilități de lucru specifice, esențiale pentru pregătirea elevilor pentru o lume bazată pe tehnologie.
De asemenea, tabletele combină funcționalitatea tradițională a tablei de scris cu interactivitatea digitală, îmbunătățind motivația de învățare și permițând prezentări interactive.
Proiectoare
Un proiector aflat într-o clasă de studiu poate facilita transmiterea de conținut vizual întregii clase simultan (ex: un film pentru ora de franceză, exerciții proiectate etc.). Susțin, astfel, învățarea vizuală și discuțiile de grup și oferă o imagine mai bună decât cea regăsită pe o tablă clasică.
În concluzie, o sală de clasă bine echipată necesită o gamă diversă de produse, fiecare având un scop clar în sprijinirea educației. De la accesoriile de bază și până la instrumente avansate, tehnologice, aceste obiecte creează un mediu propice pentru învățare, creativitate și dezvoltare personală.
Sursa foto: Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri