De aceea, îți prezentăm 5 greșeli frecvente pe care este bine să le eviți, pentru a te bucura de picioare sănătoase și de un plus de confort.
1.Nu acorzi importanță tălpilor tale
Poate că ești tentată să le acorzi mai puțină atenție, mai ales în sezonul rece. Cu toate acestea, este important să menții sănătatea picioarelor tale. După duș, șterge bine tălpile cu un prosop și hidratează-te cu o cremă. În plus, taie periodic unghiile și îngrijește delicat călcâiele.
Totodată, acordă atenție și șosetelor pe care le porți. Înlocuiește-le zilnic, iar pentru a le igieniza, spală-le la temperaturi ridicate, după ce ai verificat cu atenție eticheta producătorului. Indiferent că alegi sosetele si ciorapii sport sau modelele clasice, poartă o pereche dintr-un material respirabil și care îți oferă libertate de mișcare.
2.Nu cureți periodic încălțămintea
Acesta este un alt aspect pe care îl poți neglija. Deși această activitate îți va ocupa ceva timp, ea contribuie la sănătatea picioarelor tale. Înainte de a începe, verifică întotdeauna instrucțiunile producătorului și ține cont de materialul din care este confecționată încălțămintea (sintetic, piele, piele întoarsă, lână).
Curăță cu atenție exteriorul și talpa, cu ajutorul produselor potrivite: soluții speciale, lavete și diverse perii. În ceea ce privește interiorul pantofilor, anumite modele pot fi spălate în mașina de spălat rufe. În schimb, pentru alte perechi, foloseşte un spray dezinfectant sau șterge-le cu o cârpă și un amestesc de apă şi săpun. Ulterior, usucă încălțămintea în mod natural, la aer.
3.Nu alegi încălțămintea potrivită
Uneori, cumperi o pereche de ghete sau de sandale doar pentru că îți place designul. Dacă vrei să te asiguri că se potrivește, începe prin a-ți măsura cu atenție picioarele. Ia o foaie de hârtie, stai drept și trasează conturul tălpilor, fără șosete. Vei afla mărimea potrivită dacă vei adaugă la final o marjă de 0.5 cm, iar acest lucru îți va permite să te miști confortabil.
Totodată, este indicat să-ți cumperi încălțămintea seara, deoarece corpul reține apă, iar picioarele se pot umfla pe parcursul zilei. Înainte de a decide care este perechea potrivită, poartă încălțările un pic prin magazin și familiarizează-te cu ele.
4.Nu înlocuiești periodic branțurile
Pentru o igienă corectă, înlocuiește periodic branțurile, mai ales pe cele deteriorate. Cumpără câteva produse de calitate și potrivite formei piciorului tău. În ceea ce privește dimensiunea acestora, alege un branț mai lung cu aproximativ 0.5 cm - 1 cm față de lungimea tălpii tale.
Un alt aspect pe care să-l ai în vedere este materialul tălpicului. În general, pentru încălțămintea sport, acesta este fabricat dintr-un material sintetic. Cel din lână se potrivește mai ales ghetelor și cizmelor. În cazul unei perechi elegante de pantofi, o variantă inspirată este cea a branțurilor din piele.
5.Nu alternezi perechile de încălțăminte
Dacă ai o pereche preferată, probabil că ești tentată să o porți cât mai des. Chiar dacă aceasta este comodă, cel mai bine este să alternezi pantofii. Pentru aceasta, investește în perechi de încălțăminte de calitate și rezistente în timp.
La birou poartă, de exemplu, mocasini sau pantofi cu toc mic, iar în weekend ghete sau botine. Pentru activitățile sportive, orientează-te către o încălțăminte specială. Astfel, vei avea grijă de sănătatea picioarelor tale, iar pantofii tăi vor arăta bine mai mult timp.
Încălțămintea este indispensabilă în activitățile zilnice, fie că mergi la birou, alergi în parc sau participi la un eveniment. În plus, este important să acorzi atenție picioarelor, dar și tălpilor tale și să le îngrijești corespunzător. Astfel, vei evita principalele greșeli care pot duce la disconfort, iar acest lucru îți va da o stare de bine. Tu îți îngrijești corect picioarele?
Sursă foto: Freepik
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară