IN ACEST ARTICOL:

Tehnologia te ajută: poți crea conținut foto-video rapid, ai device-uri tot mai sofisticate, care-ți asigură poze și filmări la un touch distanță. Este de ajuns pentru realizarea unor portrete perfecte? Află în continuare ce trebuie să faci pentru a atinge nivelul de excelență în arta fotografiei de portret: 

Alege locuri potrivite pentru fotografii de portret

Lumina naturală difuză este ideală pentru portrete, așa că încearcă să realizezi fotografii în spații deschise. Evită lumina directă a soarelui și folosește filtre foto de la F64. Ai la dispoziție filtre „Golden Hour”, pentru a accentua tonurile calde și lumina aurie a apusului sau a răsăritului. Sau poți să alegi filtre „Soft Glow”, ce adaugă o strălucire delicată, pentru o senzație de lumină difuză în cadrele realizate la amiază. Poți utiliza și filtre „Natural Boost”, care amplifică subtil culorile și claritatea, mențin un aspect autentic.

Fotografiază în zone umbrite sau în timpul orelor cu lumină blândă, cum ar fi dimineața devreme sau după-amiaza târziu. Ai găsit locul potrivit pentru fotografii de portret? Gândește ca un scenograf! Un fundal prea încărcat poate distrage atenția de la subiect. Optează pentru fundaluri neutre sau cu texturi interesante, cum ar fi pereți simpli, garduri sau suprafețe cu graffiti artistic. Acestea pot adăuga un plus de culoare și textură, fără a eclipsa subiectul.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Top 10 cele mai căutate destinații de vacanță de europeni în 2024 Fine Portraits for Fine People sau interesul crescut al româncelor pentru portrete foto în stil fine art Românii care au făcut din fotbal artă joacă și pe Lipscani, la Art Safari, din 23 mai

Folosește corect lumina și setările camerei

Lumina frontală iluminează fața subiectului uniform, dar nu direct. Poți folosi un reflector (sau chiar o bucată de hârtie albă) pentru a umple umbrele. Lumina laterală adaugă profunzime și dramatism, dar ai grijă să poziționezi sursa de lumină la 45° față de subiect. Dacă ești în exterior, caută o umbră difuză (sub un copac, de exemplu) pentru a evita contrastele dure.

Controlează setările camerei: setează o valoare mică a diafragmei (ex: f/1.8 - f/3.5) pentru a obține un fundal blurat (efect bokeh). Menține ISO-ul cât mai scăzut pentru a evita zgomotul în imagine. Învață să folosești focalizarea manuală: pentru portrete, este important să focalizezi pe ochii subiectului, pentru claritate maximă.

Art Safari prezintă „Istoria României în 100 de portrete” la Chișinău Art Safari a deschis Muzeul secret din inima Bucureștiului! Programul complet al noului sezon care începe din 8 martie Ce taine și comori ascunde istoria României ?Art Safari expune peste 100 de capodopere și obiecte rare din trecutul țării

Respectă regulile de compoziție fotografică

Știi despre regula treimilor? Normal, doar ești pasionat de fotografie! A venit momentul să și aplici faimoasa regulă, pentru a obține portrete expresive. Împarte cadrul în trei părți egale, atât pe verticală, cât și pe orizontală, și plasează subiectul sau ochii acestuia pe una dintre liniile sau intersecțiile acestor linii. Astfel, atragi privirea către subiect, creând o compoziție armonioasă și naturală. De obicei, ochii subiectului sunt plasați pe linia superioară a treimilor.

Dacă subiectul este plasat pe o parte a cadrului, adaugă un element de fundal discret pe partea opusă, pentru echilibru. Experimentează cu fotografierea de jos în sus, de sus în jos sau din lateral pentru a obține o perspectivă interesantă. Decupează cadrul astfel încât fața sau o anumită parte a corpului să fie accentuată. Poți încerca portrete strânse (prim-plan) sau cadre largi (întregul corp). Lasă mai mult spațiu în direcția în care privește subiectul. În acest mod, creezi un efect natural și o senzație de echilibru.

Descoperă inspirația și energia toamnei la Fundația Calea Victoriei Când dansul întâlnește tehnologia: Beatrice Coman și Seria HUAWEI Pura 70, în acțiune La mulți ani, sora! Mesaje și urări pentru ziua celei care îți îmbogățește fiecare zi din viață: arată-i cât o prețuiești!

Editează fotografiile, pentru a obține portrete foto de calitate

Ajustează luminozitatea: evită subexpunerea (imagine prea întunecată) sau supraexpunerea (prea luminoasă). Corectează culorile, pentru a asigura tonuri naturale ale pielii. Setează balansul de alb pentru lumină caldă, mai ales dacă portretul este realizat în lumină naturală. Ai la dispoziție câteva operațiuni de bază: crește ușor contrastul pentru a adăuga profunzime imaginii. Apoi, amplifică culorile subtile, fără a face imaginea să pară nenaturală. La final, îmbunătățește claritatea, cu accent pe detalii.

Dacă fundalul este prea aglomerat, folosește un efect de estompare (blur) pentru a concentra atenția pe subiect. Aplică tonuri calde pe zonele luminoase și tonuri reci pe umbre: vei obține un aspect cinematic, de mare impact vizual. Experimentează, învață și, mai ales, găsește echilibrul personal între tehnica foto și creativitate. Portretele pun în valoare trăsături și emoții, așa bazează-te pe sinceritate și expresivitate artistică!

Art Safari Femei, o nouă ediție din 6 septembrie! 5 lucruri esențiale la care nu te-ai fi gândit să le pui în bagajul pentru vacanța la mare Consumă apă responsabil pentru un viitor sustenabil

Sursa foto: Shutterstock


Întotdeauna am fost fascinat de dualități: ordinea și haosul, știința și spiritualitatea. Ca analist, îmi place să găsesc modele și conexiuni în date, iar ca astrolog, să interpretez simbolurile cerului. Cu o configurație...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri