Pentru mulți dintre noi, cafeaua este o băutură de nelipsit dimineața, un ritual esențial care însoțește micul dejun. Însă, nutriționiștii atrag atenția că anumite alimente consumate imediat după ce bem cafea pot avea efecte negative asupra sănătății noastre. Deși pare inofensivă, cafeaua interacționează cu unele dintre cele mai populare ingrediente de mic dejun, afectând absorbția nutrienților și provocând disconfort digestiv. Iată ce alimente ar trebui să evităm când savurăm o cafea.
1. Fructele acide: portocale, mere sau prune
Unul dintre cele mai frecvente obiceiuri greșite este combinarea cafelei cu citricele, cum ar fi portocalele sau sucul de portocale. Ambele sunt extrem de acide și pot crea un disconfort gastric atunci când sunt consumate în paralel cu cafeaua, care este, de asemenea, o băutură acidă. Refluxul gastroesofagian (GERD) poate fi agravat, iar gustul amar al cafelei va fi influențat negativ de aciditatea fructelor, făcând-o mai puțin plăcută.
2. Carnea roșie
Cafeaua afectează și absorbția fierului din alimente, iar acest lucru este deosebit de important atunci când consumăm carne roșie, o sursă excelentă de fier. Studiile arată că cafeaua poate reduce absorbția acestui mineral esențial cu aproximativ 39%. Astfel, dacă vrei să îți maximizezi aportul de fier, ar fi bine să eviți să bei cafea imediat după o masă care conține carne roșie.
3. Laptele și frișca
Deși mulți preferă cafeaua cu lapte sau frișcă, această combinație poate împiedica absorbția calciului, un mineral important pentru sănătatea oaselor. Cofeina din cafea poate reduce absorbția calciului, iar sărurile din lapte pot favoriza formarea pietrelor la rinichi. Este recomandat să consumi cafeaua fără lapte sau frișcă și să îți asiguri un consum adecvat de lactate separat.
4. Alimente prăjite
Ouăle prăjite, baconul sau cartofii prăjiți sunt, de asemenea, alimente care nu se combină bine cu cafeaua. Enzimele din cafea ajută grăsimile nesănătoase din alimentele prăjite să se depună pe pereții arterelor, contribuind la creșterea colesterolului rău. Consumul frecvent al acestui tip de alimente poate duce la afecțiuni cardiovasculare pe termen lung, iar combinarea lor cu cafeaua agravează riscurile.
5. Alimentele sărate: mezeluri și brânză grasă
Un alt obicei popular este să combinăm cafeaua cu alimente bogate în sodiu, cum ar fi mezelurile și brânza sărată. Consumul excesiv de sare afectează tensiunea arterială, iar cafeaua poate avea un efect similar, perturbând echilibrul tensiunii arteriale. În timp, acest lucru poate afecta sănătatea inimii și crește riscul de hipertensiune.
Ce să facem pentru o cafea mai sănătoasă?
Pentru a obține maximum din cafeaua noastră, ar fi recomandat să o consumăm fără alimentele acide, grase sau prea sărate. De asemenea, este important să avem o dietă echilibrată și să nu exagerăm cu consumul de cafea – un maximum de două cești pe zi este ideal. Astfel, putem să ne bucurăm de savoarea cafelei fără a afecta sănătatea sau a compromite absorbția nutrienților esențiali.
Sursă foto - Onerahmet, gurelcesur / Shutterstock
Pasiunile mele eterne sunt scrisul, cititul și comunicarea. Îmi place să mă exprim prin scris la fel de mult cum îmi place să am o discuție reală, autentică cu cineva. Mă bazez pe emoții în orice domeniu aș activa și cred...
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri