„Considerăm o datorie civică prelungirea acestei expoziții într-un moment dificil pentru societatea românească, marcată de criza social-politică fără precedent, de prăbușirea încrederii în stat și în oamenii politici și de ascensiunea discursurilor și partidelor extremiste, antioccidentale și antieuropene. Este esențial ca publicul să înțeleagă parcursul României din ultimele trei decenii și jumătate: un drum plin de obstacole, de ocoluri, dar care ne-a adus libertatea, democrația, începutul prosperității de care ne bucurăm astăzi deplin ca parte a Uniunii Europene și NATO. Sperăm ca această expoziție să fie nu doar un spațiu de reflecție asupra trecutului recent, ci și un manifest pentru solidaritate, dialog și pentru înțelegerea prezentului și a valorilor lumii occidentale pe care s-a construit lumea în care vrem, majoritatea dintre noi, să trăim.”, declară Edmond Niculușcă, co-curator al expoziției.
RECONSTITUIRI IMPRESIONANTE ȘI PREMIERE
Expoziția este o formă de reconstituire a trecutului dintr-o perspectivă subiectivă, prin ochii unor oameni născuți în libertate, dar care au simțit din plin traumele unei societăți post-totalitare și care înțeleg importanța bunurile câștigate prin apartenența la valorile euro-atlantice.
O perspectivă subiectivă nu presupune însă nerespectarea faptelor și a istoriei, astfel încât expoziția a beneficiat de o atentă documentare, și este însoțită de 250 de fotografii de arhivă și de 10 instalații audio-video cu imagini și sunete document, oferind o perspectivă autentică asupra transformărilor sociale, politice și culturale ale României.
Cele 10 instalații realizate de Velica Panduru recreează fragmente din viața unor personalități și contexte cheie din tranziția României postcomuniste, de la Studioul 4 al Televiziunii Române Libere până la mansarda La Mița Biciclista, care găzduiește scene intime din viețile unor figuri simbolice precum Doina Cornea sau Cătălina Buzoianu.
Expoziția surprinde atât momentele de cumpănă precum mineriadele sau alegerile prezidențiale, cât și clipele de entuziasm și speranță cum ar fi intrarea României în NATO și în Uniunea Europeană, sau protestele din anii 2013-2018.
Curatoriată de Andreea Apostu și Edmond Niculușcă, “Țara din care venim. Primii 35 de ani” este creată în colaborare cu Attila Kim (design expozițional) și Velica Panduru (scenografie), iar intervențiile artistice ale lui Dan Perjovschi oferă o voce puternică transformărilor post-comuniste ale societății românești.
PROGRAM ȘI BILETE
Expoziția poate fi vizitată după noul program:
- Joi și vineri: 18:00 – 22:00, cu tururi ghidate la ora 19:00;
- Sâmbătă și duminică: 12:00 – 22:00, cu tururi ghidate la orele 16:00 și 19:00.
Biletele pot fi achiziționate online sau la fața locului, iar organizatorii încurajează achiziționarea din timp a biletelor pentru tururile ghidate.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri