Știai că unele dintre cele mai consumate legume sunt mult mai hrănitoare atunci când sunt gătite? Deși în mod tradițional ne place să le consumăm crude, prepararea acestora prin metode precum fierberea, gătitul la aburi sau pe grătar poate dezvălui beneficii deosebite pentru sănătate. Nutriționiștii susțin că anumite legume eliberează antioxidanți și enzime vitale atunci când sunt preparate termic, iar aceste modificări ajută la susținerea imunității și îmbunătățirea proceselor digestive.
Iată o listă cu 10 legume care devin mult mai sănătoase atunci când sunt gătite corect:
1. Fasolea verde
Fasolea verde este o legumă de sezon în timpul verii, iar noi o folosim frecvent în diverse mâncăruri. Consumul acesteia crudă poate provoca balonare și disconfort gastric, datorită lectinelor pe care le conține. Însă, când este gătită (prin fierbere, aburi sau la cuptor), fasolea verde devine mult mai ușor de digerat, iar lectinele care pot cauza probleme sunt distruse în timpul procesului de gătire. Gătită, devine moale, gustoasă și mult mai sănătoasă.
2. Ardeiul gras
Ardeiul gras este un ingredient esențial în salate, dar nutriționiștii recomandă consumul acestuia gătit. Când este preparat termic, vitamina C din ardei se absoarbe mult mai bine, mai ales în combinație cu uleiul de măsline sau alte grăsimi. În plus, carotenoidele din ardei devin mai ușor de asimilat în urma procesului de gătire.
3. Morcovii
Deși morcovii sunt adesea consumați cruzi, aceștia devin mult mai valoroși atunci când sunt fierți sau gătiți. Gătirea morcovilor eliberează betacarotenul, un antioxidant puternic care ajută la protejarea organismului. În plus, morcovii fierți sunt ușor de digerat și pot fi un adevărat pansament pentru stomac, fiind ideali pentru persoanele cu probleme digestive.
4. Roșiile
Roșiile sunt un ingredient esențial în multe preparate, dar ele devin mult mai benefice pentru sănătate atunci când sunt gătite. Prin gătire, pulpa roșiilor eliberează licopen, un antioxidant cu efecte antiinflamatoare și anticancerigene. Acest compus a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă și de cancer. Călite sau coapte pe grătar, roșiile devin o bază delicioasă și extrem de hrănitoare pentru supe și sosuri.
5. Ciupercile
Ciupercile sunt o alegere hrănitoare, dar consumul lor crud poate fi mai greu de digerat. Prin gătirea lor, ciupercile eliberează mai mulți antioxidanți, precum ergotianina, care protejează celulele împotriva îmbătrânirii și proceselor inflamatorii. Ciupercile sunt excelente atunci când sunt gătite pe grătar, în tocănițe sau adăugate în diverse preparate.
6. Asparagusul
Mugurii de asparagus sunt adesea consumați cruzi în salate, însă aceștia își dezvăluie întregul potențial nutrițional atunci când sunt gătiti. După câteva minute de gătire, asparagusul eliberează vitaminele A, B9, C și E, oferindu-le organismului un plus de energie și protecție.
7. Spanacul
Spanacul poate fi consumat crud în salate, însă este mult mai sănătos atunci când este gătit. În urma gătitului, acestă legumă eliberează minerale esențiale precum fierul, magneziul și calciul, iar acidul oxalic, care poate împiedica absorbția completă a acestora, este distrus la temperaturi ridicate. Astfel, spanacul preparat termic devine mult mai hrănitor și ușor de digerat.
8. Varza kale
În preparatele vegane, varza kale este adesea consumată crudă pentru aportul de vitamina C. Totuși, vitamina C este mai bine absorbită atunci când varza kale este ușor preparată termic. Gătirea varzei ajută, de asemenea, la descompunerea anumitor enzime care pot cauza balonare și dificultăți în absorbția mineralelor, precum iodul, esențial pentru funcționarea tiroidiană.
9. Ceapa
Ceapa crudă adaugă un gust iute și proaspăt în salate și sosuri, însă prepararea acesteia eliberează flavonoizi importanți care ajută la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi. Dacă este gătită doar câteva minute, ceapa devine mult mai hrănitoare și mai benefică pentru imunitate. Călită sau fiartă, ea adaugă o savoare aparte în mâncăruri și ciorbe.
10. Dovleceii
Dovleceii sunt adesea consumați cruzi în salate, dar aceștia devin mult mai sănătoși atunci când sunt gătiti. Prepararea la cuptor sau pe grătar ajută la eliberarea antioxidanților și la intensificarea gustului dulce al dovleceilor. Aceștia devin o alegere perfectă pentru o alimentație sănătoasă și gustoasă.
Fie că le fierbi, le coaci sau le prepari pe grătar, gătirea acestor legume eliberează substanțele benefice care sprijină sănătatea digestivă, imunitatea și reduc riscurile de boli cronice. Așadar, pentru o dietă echilibrată și sănătoasă, este bine să alegi să gătești anumite legume în loc să le consumi crude!
Sursă foto - Pixel-Shot, anadopic / Shutterstock
Pasiunile mele eterne sunt scrisul, cititul și comunicarea. Îmi place să mă exprim prin scris la fel de mult cum îmi place să am o discuție reală, autentică cu cineva. Mă bazez pe emoții în orice domeniu aș activa și cred...
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an