20 Martie 2025 publicat în Lifestyle 13 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

De ce nu este bine să postezi fotografii cu copii pe internet: Riscurile ascunse ale expunerii onl

În era digitală, rețelele de socializare au devenit un loc comun pentru părinți să împărtășească momente din viața lor de familie, iar fotografiile cu copii sunt, fără îndoială, unele dintre cele mai populare postări. Fie că este vorba de o imagine cu micuțul în prima zi de școală sau un clip adorabil cu un bebeluș gângurind, tentatia de a distribui aceste momente poate fi greu de rezistat. Totuși, ceea ce părinții adesea nu realizează este că, dincolo de intențiile lor bune, postările cu copii pe internet pot aduce riscuri considerabile pentru aceștia.

Expunerea precoce și lipsa consimțământului

Unul dintre cele mai mari pericole legate de distribuirea fotografiilor cu copii pe internet este lipsa unui consimțământ real din partea acestora. La vârste fragede, copiii nu au capacitatea de a înțelege sau de a-și exprima dorințele în privința intimității lor online. Chiar dacă părinții aleg să publice fotografii cu gândul că își vor împărtăși bucuria cu prietenii și familia, aceștia nu țin cont că micuții nu pot controla ce se întâmplă cu imaginea lor după ce este distribuită în mediul virtual.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. BREAKING NEWS: CONCERTUL ANULUI LA BUCUREȘTI! JENNIFER LOPEZ vine în Piața Constituției pe 27 iulie! Campania #GraniniCrăciun a ajuns la mii de oameni, prin donații și mesaje de suflet UNTOLD UNIVERSE ADUCE ȘI ANUL ACESTA MAGIA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ ÎN TÂRGURILE DE CRĂCIUN DIN BUCUREȘTI ȘI CLUJ-NAPOCA

Pe măsură ce copiii cresc, vor începe să conștientizeze importanța intimității și vor putea simți disconfort în legătură cu aceste postări. Un bebeluș sau un copil mic nu își poate exprima frustrarea față de o fotografie care poate fi considerată stânjenitoare mai târziu, însă la vârsta de 5-6 ani, aceștia pot începe să simtă jenă sau chiar rușine în legătură cu imagini sau momente din viața lor, publicate de părinți.

Confidențialitatea și siguranța copiilor

Un alt aspect important pe care părinții trebuie să-l ia în considerare este impactul asupra confidențialității copiilor. Fiecare fotografie sau videoclip postat pe internet poate fi vizualizat și distribuit de către o audiență largă, uneori chiar de către persoane cu intenții rele. Este ușor ca o imagine aparent inofensivă să fie salvată sau preluată și reutilizată fără consimțământul părinților sau al copilului. Așadar, un moment „nevinovat” ar putea deveni o vulnerabilitate pe termen lung.

NU. Nu ești vârsta ta, nici mărimea hainelor pe care le porți, nu ești o greutate, nici culoarea părului tău Answear a lansat noua campanie ”Îmbracă-ți viața în momente prețioase”, prin care subliniază repoziționarea premium a brandului Rebelii îndrăgostiți: Povestea ilegală de dragoste dintre Bonnie și Clyde

Mai mult, persoanele rău intenționate pot folosi aceste imagini pentru a crea glume neplăcute sau chiar pentru a hărțui copilul. În cazul în care o fotografie ajunge să fie distribuită pe scară largă, copilul poate deveni ținta unor glume sau comentarii care îi pot afecta încrederea de sine. În unele cazuri extreme, acele imagini pot fi utilizate de persoane care doresc să abuzeze de informațiile personale ale familiei.

Riscurile la nivel de securitate

Un alt pericol subestimat al distribuirea fotografiilor cu copii pe rețelele de socializare este riscul de a atrage atenția persoanelor cu intenții malefice. Publicarea de imagini din interiorul locuinței sau din vacanțele familiei poate oferi informații detaliate despre rutina și locațiile frecventate de către părinți și copii. Astfel, este posibil ca aceste informații să ajungă pe mâna unor indivizi care ar putea pune în pericol siguranța celor mici.

Primark donează peste 1 milion EUR organizațiilor caritabile de luptă împotriva cancerului de sân Cât de toxice sunt cuplurile cu profil comun pe social media? Drob de ciuperci: Rețetă delicioasă de post și rețetă cu cașcaval

Pe lângă aceste riscuri de securitate, trebuie menționat că orice imagine sau videoclip postat online poate rămâne stocat pe serverele rețelelor de socializare. Chiar și dacă părintele decide ulterior să șteargă postarea, aceasta ar putea rămâne accesibilă pe internet sub diferite forme, inclusiv prin capturi de ecran sau arhive web. Astfel, siguranța copilului poate fi compromisă pe termen lung.

Educația digitală a copiilor

Pe măsură ce tehnologia devine din ce în ce mai prezentă în viața copiilor, este esențial ca părinții să le explice acestora riscurile legate de siguranța online. De la vârste fragede, copiii trebuie să înțeleagă ce înseamnă intimitatea și cum să se protejeze pe internet. Acest lucru include nu doar protecția datelor personale, dar și învățarea de a recunoaște pericolele, cum ar fi conturile false sau mesaje de la persoane necunoscute.

Cum pot fi acceptate și considerate valabile studiile din străinătate în România? „Unde a înțărcat mutu iapa”- Semnificația și originea acestei expresii românești Năut - beneficii și preparare. Rețete de hummus, falafel, curry și salată de năut numai bune pentru post

Părinții trebuie să își încurajeze copiii să fie precauți atunci când vine vorba de distribuirea informațiilor personale pe internet și să le explice importanța controlului asupra propriei imagini. În același timp, trebuie să învețe să protejeze aceste amintiri prețioase în mod privat, fără a expune copilul la riscuri inutile.

Deși postările cu copii pe rețelele de socializare pot părea un mod inocent de a împărtăși momente frumoase cu familia și prietenii, părinții trebuie să fie conștienți de riscurile implicate. Siguranța și confidențialitatea copiilor trebuie protejate, iar amintirile ar trebui păstrate într-un mod privat și sigur, pentru a le oferi celor mici o copilărie ferită de riscuri și vulnerabilități. Distribuirea de fotografii sau videouri cu copii pe internet trebuie făcută cu o mare responsabilitate, având în vedere consecințele care pot apărea pe termen lung. Așadar, părinții trebuie să își reevalueze cu grijă dorința de a împărtăși aceste momente în mediul online și să își protejeze copiii de riscurile unui internet care poate deveni, din păcate, un loc imprevizibil și periculos.

Cântarea care vindecă inima – Corul maicilor de la Mănăstirea Paltin Petru-Vodă SUPERSTARUL GLOBAL POST MALONE VINE, ÎN PREMIERĂ, ÎN ROMÂNIA LA UNTOLD Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul – cea mai frumoasă, simplă și puternică rugăciune care se rostește în Postul Paștelui 

Sursă foto - antoniodiaz, Sharomka / Shutterstock


Pasiunile mele eterne sunt scrisul, cititul și comunicarea. Îmi place să mă exprim prin scris la fel de mult cum îmi place să am o discuție reală, autentică cu cineva. Mă bazez pe emoții în orice domeniu aș activa și cred...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri