Uneori cel mai mare dusman al tau poti fi chiar tu. Inconstient, te sabotezi, iti pui piedici singura si nu reusesti sa duci la indeplinire propriile planuri.
Uneori cel mai mare dusman al tau poti fi chiar tu. Inconstient, te sabotezi, iti pui piedici singura si nu reusesti sa duci la indeplinire propriile planuri. Vrei sa slabesti doar cateva kilograme, dar nu reusesti sa tii dieta, ci din contra mananci mai mult decat de obicei. Vrei sa promovezi, dar uneori nu reusesti sa duci la bun sfarsit sarcini simple. De ce te sabotezi singura? Uneori, cand ne confruntam cu situatii stresante, ne facem rau singure. Un studiu recent elaborat de Dr. Jackman si Prof. Dr. Myra Strober si publicat in
Harvard Business Review a scos la iveala cinci modalitati prin care ne sabotam planurile.
Negarea Uneori refuzam sa acceptam realitatea si actionam fara sa tinem seama de consecinte. Dupa cateva zile de dieta, dam iama in frigider sau dupa ce am facut economii, cheltuim banii pe lucruri de care nu avem nevoie. Acestea sunt doar cateva exemple. Trecem printr-o situatie mai delicata si avem nevoie de ceva care sa ne faca sa ne simtim mai bine. Dulciuri interzise, o sesiune de shopping prelungita, uneori alcool, sunt doar cateva dintre modalitatile care pe moment ne fac sa ne simtim mai bine, dar care apoi ne trezesc sentimente de vinovatie. Aceste comportamente ne sunt insa daunatoare si stim acest lucru, numai ca pe moment simtim ca este singura solutie. Afla care este de fapt motivul pentru care ai tendinta de a "comite" acte interzise si gaseste alte modalitati de solutionare. De exemplu, poate ca mananci mai mult atunci cand te simti singura, cand te plictisesti, cand cineva te-a suparat. Cauta alte modalitati de a te descarca in acele situatii.
Framantarile interioare Oamenii sunt dotati cu imaginatie pentru a punea vizualiza anumite actiuni si a le pune apoi in practica. Daca tu iti folosesti imaginatia doar pentru a te refugia de realitate, atunci acest comportament iti poate dauna. Daca te-a deranjat o anumita situatie, nu inventa tot felul de scenarii, tot felul de modalitati prin care ai fi putut sa reactionezi. Cauta solutii. Accepta faptul ca acea situatie face parte din trecut si nu poti da timpul inapoi. Gandeste-te ce trebuie sa faci pentru a evita astfel de situatii sau pentru a repara consecintele acelui fapt. De exemplu, poate ai participat la o sedinta si nu ai fost multumita de prestatia ta. Pe drumul spre casa, te gandesti la cat de bine ar fi fost daca ai fi avut un discurs coerent, daca ai fi raspuns mai ferm intrebarilor colegilor. Iti imaginezi milioane de moduri mai bune de a te fi descurcat in acea situatie, dar eviti sa te gandesti si la ce anume ar trebui sa faci pentru a anihila efectele negative ale sedintei aceleia. Ai putea fie sa te pregatesti mai bine data viitoare, fie sa intocmesti un mci raport al celor discutate pe care sa il transmiti colegilor. Poti tine de asemenea un jurnal al problemelor mici care te framanta zi de zi. Astfel, nu vei mai fi nevoita sa le tii in tine si vei vedea ce anume se repeta, astfel incat sa poti evita acele greseli.
Gelozia Uneori gasim tapi ispasitori pentru propriile probleme. Devenim geloase pe calitati imaginare ale altor persoane sau consideram ca ei sunt adevaratii dusmani. Acest fapt nu te va ajuta, pentru ca te vei concentra intotdeauna pe alta persoana. Ne este greu sa acceptam ca uneori gresim, ca nu suntem cei mai buni in toate situatiile. Cel ce reuseste sa isi infrunte propriile defecte, cel ce si le cunoaste, le poate si elimina. Ceilalti se mint pe ei insisi.
Teama de feedback Uneori evitam feedback-ul tocmai de teama de a nu fi gresit. Inca din perioada scolii, testele, tezele, examenele erau conisderate evenimente negative, pe care doream sa le evitam. Daca iti este teama de reactia celorlalti, cere mai intai parerea unui prieten apropiat, a carui sinceritate o apreciezi.
Amanarea Ma voi apuca de raport dupa ce ma uit la stiri. Voi raspunde la mailul acela cand sunt mai libera. Ma voi duce la sala dupa ce ma apuc de dieta. O sa imi caut alt job de luni. Te recunosti in vreuna din propozitiile de mai sus? Amanarea, se spune, este una dintre caracteristicile fiintei umane. Putem sa amanam implinirea nevoilor primare doar pentru a realiza ceva mai maret. Putem sa dormim mai putin, sa mancam mai putin, daca avem de facut ceva foarte important. Animalele nu pot. Amanarea ne poate face si rau daca este o modalitate de evitare a unei situatii cu care oricum ne vom confrunta. Uneori ne inecam ca tiganul la mal. Avem de facut ceva important si nu reusim sa terminam la timp. Oare chiar nu am avut indeajuns de mult timp sau pur si simplu ne-a fost atat de teama ca nu vom reusi incat am lasat totul pe ultima clipa? Adevarul este ca e mai confortant sa consideri ca ai esuat pentru ca nu ai avut timp decat pentru ca nu puteai face mai bine. Invata sa prioritizezi, sa planifici, sa stabilesti fiecare pas de urmat. Vizualizand ce avem de facut, ne este mai usor sa ducem la bun sfarsit sarcinile.
Garbo
Ultima actualizare: 9 Septembrie 2020 @ 03:09
Garbo - Arta de a trăi frumos!
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară