IN ACEST ARTICOL:
Frumusetea este relativa, iar standardele de frumusete se schimba odata cu epoca, mentalitatile si perceptiile oamenilor. Frumusetea are insa si o partea hidoasa, mai putin cunoscuta. Frumusetea si dorinta de perfectiune pot naste insa si dureri, suferinte, ba chiar mutilari si automutilari. Iti prezentam in articolul urmator cateva dintre cele mai terifiante practici si ritualuri de infrumusetare ale istoriei si iti adresam o intrebare: crezi ca daca ai fi trait in acele timpuri, facand parte dintr-o anumita societate, ai fi devenit la randul tau victima a acestor standarde de frumusete?

Cosmeticele care infrumuseteaza si otravesc - In timpul Renasterii, idealul de frumusete era reprezentat de pielea palida, alba. De aceea, multe femei foloseau pentru a-si albi pielea si a crea aspectul de portelan al chipului un agent de inalbire compus din carbonat, hidroxid si oxid de plumb. Acesti agenti, acumulati de organism cu fiecare aplicare a produsului cosmetic, reprezentau cauza a numeroase afectiuni fizice si uneori determinau aparitia paraliziei muschilor. In timpul domniei lui Ludovic XIV si a reginei Elisabeta I, aceasta problema a capatat proportii si a dus la numeroase decese.

In Anglia, in timpul perioadei elisabetane, femeile au inceput sa-si decoloreze si sa-si albeasca parul cu lesie. Rezultatul scontat a fost obtinut, insa tratamentul respectiv a avut si efecte secundare: caderea masiva a parului. Pentru a masca acest neajuns au aparut insa perucile... In perioada Tudorilor, atat barbatii, cat si femeile, obisnuiau sa se pudreze cu produse ce contineau o concentratie semnificativa de plumb, iar in timpul domniei lui Edward, frumusetile vremii foloseau arsenic pentru a da chipului o transparenta luminoasa si matraguna (planta otravitoare) pentru a mari pupilele si a da stralucire ochilor.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri