13 August 2010 publicat în Lifestyle 40 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
In popor, Sfanta Marie Mare este sarbatoarea care face trecerea intre anotimpul calduros si cel autumnal. Odata trecuta aceasta zi, vremea incepe si "se strica", facand loc ploilor si racorii. Daca cei aflati in necazuri, in boala sau in momente de cumpana se roaga cu credinta Maicii Domnului vor gasi mangaiere si alinare sufleteasca.

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului sau “Sfanta Maria Mare” cum este numita in cultura populara este fara doar si poate cea mai importanta sarbatoare a verii in religia crestin-ortodoxa, inchinata unuia dintre cei mai indragiti sfinti de factura feminina: Fecioara Maria. In cazul sfintilor si celor placuti lui Dumnezeu nu se poate vorbi despre moarte sau sfarsit, astfel ca ziua in care Sfanta Maria si-a dat obstescul sfarsit este pomenita in cultura religioasa drept “adormire”, continuarea vietii in ceruri.

Celebrata pe 15 august, Sfanta Maria Mare este precedata de o perioada de post de 14 zile. Chiar daca in ultimii ani exista tendinta de celebrare a zilei numelui de catre cei care poarta numele de Maria sau un derivat al lui pe 15 august, sarbatorirea propriu-zisa a numelui are loc pe 8 septembrie, ziua nasterii Maicii Domnului. Cei adormiti se pomenesc in ziua de 15 august, iar cei vii sunt sarbatoriti de Sfanta Maria Mica, pe 8 septembrie.

Cu toate acestea, Sfanta Maria Mare este “prilej de mare bucurie si sarbatoare, acest praznic fiind cunoscut si sub numele de Pastele din mijlocul verii. Sunt multe zone in tara in care cu prilejul acestei sarbatori se canta Prohodul, ca in Vinerea Mare. Este cea mai importanta sarbatoare inchinata Maicii Domnului si daca se cheama sarbatoare inseamna ca este prilej de mare bucurie spiritual”, ne lamureste Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

Era firesc ca o sarbatoare atat de mare si aproape de sufletul crestinilor sa dea nastere multor traditii, obiceiuri si superstitii. Le-am selectat pentru voi pe cele mai importante:

In popor, Sfanta Marie Mare este sarbatoarea care face trecerea intre anotimpul calduros si cel autumnal. Odata trecuta aceasta zi, vremea incepe si “se strica”, facand loc ploilor si racorii. Dupa aceasta zi, se organizeaza din nou nunti, au loc targurile de toamna, se fac insamantarile specifice noului sezon, iar apele nu mai sunt bune de scaldat.

Se spune ca pentru a fi sanatos si a-ti proteja familia de necazuri si boli este bine sa te rogi Maicii Domnului in aceasta zi si sa mergi in pelerinaj la manastirile si bisericile cu har, purtand hramul Sfintei Marii. In Maramures, fetele tinere se duc la slujba bisericeasca de pomenire a mortilor si a viilor imbracate in straie toate de culoare alba.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri