Pentru ca Sfanta Maria este considerata ocrotitoare a marinarilor, in aceasta zi se celebreaza si Ziua Marinei. In anumite zone, porumbul crud, “in lapte”, este considerat un aliment specific sarbatorii.
Motivele vegetale se regasesc in datinile populare legate de aceasta sarbatoare. In unele zone, ziua de 15 august este cunoscuta si sub numele de Cercurile Sfintei Marii si exista obiceiul ca fetele tinere, nemaritate, sa poarte la san o planta numita “navalnic” pentru a-l atrage pe cel ursit catre meleagurile lor. De asemenea, de vor inflori trandafirii in aceasta zi, se crede ca oamenii vor avea parte de o toamna lunga si frumoasa. Si tot in aceasta zi, fetele culeg flori si le asaza la icoana Maicii Domnului in semn de cinstire, rugandu-se pentru sanatate si implinirea dorintelor. Despre flori se spune ca au proprietati tamaduitoare.
In Moldova, pentru cinstirea mortilor si pentru ca acestia sa-si gaseasca linistea pe lumea cealalta, se fac fapte de milostenie si se dau de pomana struguri, paine, prune sfintite in biserica. In anumite parti ale Munteniei –faguri de miere.
In satele in care s-a pastrat traditia jocului, jocurile sunt interzise in aceasta zi, ele putand fi reluate insa in ziua imediat urmatoare sarbatorii.
Totodata, in Oltenia, inca se pastreaza o regula nescrisa conform careia focul nu se va aprinde in vatra daca vrei sa fii ferit de boala si de alte nenorociri. Se aprinde in schimb candela si se lasa sa arda toate ziua. De asemenea, usa trebuie sa fie tinuta deschisa chiar daca soarele nu a rasarit inca. Se crede ca pe usa pe care va intra, Maica Domnului va impartasi alinare si voie buna.
Daca cei aflati in necazuri, in boala sau in momente de cumpana se roaga cu credinta Maicii Domnului vor gasi mangaiere si alinare sufleteasca. Se crede ca Maica Domnului ajuta indeosebi fetele care se roaga Ei pentru casatorie, femeile insarcinate (pentru o nastere usoara) si pe cei pagubiti sau aflati in suferinte.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural