Mai mult ca sigur ca am auzit cu totii de Sissi, celebra imparateasa a Austriei. Palatul Hofburg in care se afla apartamentele imperiale ale Elisabetei este vizitat anual de mii de turisti bucurosi sa descopere in incaperi elegante si somptuoase franturi din viata si amintirea celei mai cunoscute imparatese a Austriei. Poate ca l-ati vizitat la randul vostru…. Portretele imparatesei si multe dintre obiectele care i-au apartinut atrag ca un magnet, imbiindu-te sa spulberi misterul din spatele lor. Poate ca v-au atras si pe voi...
Si in palatul Schonbrunn, resedinta de vara a cuplului regal, prezenta frumoasei cu sange albastru te urmareste parca. Peretii i-au auzit gandurile, vantul din gradinile superbe i-a purtat dorul si nostalgiile, privelistile incantatoare i-au bucurat ochiul. Te obliga sa te intorci in timp, sa savorezi portia ta delicioasa de istorie. Privindu-i lucrurile ai impresia ca o vezi cum iti zambeste nemaipomenit de frumos si trist… Aici si in alte locuri din lume care i-au purtat pasii, legenda celei mai frumoase imparatese din lume refuza sa se stinga.
Elisabeta de Wittelsbach: Povestea unei imparatese nefericite
Elisabeta Amalia Eugenia de Wittelsbach s-a nascut in 1837 ca fiica a lui Maximilian Joseph de Bavaria si Maria Ludovica de Bavaria, fiica regelui Bavariei. Printesa de Bavaria si-a petrecut copilaria lipsita de rigiditatea si restrictiile etichetei de la curtein palatul Possenhofen, descoperind din felul de a trai al familiei propria pasiune pentru echitatie, vanatoare, natura si frumos. Pe cand Elisabeta avea doar 16 ani , printul Franz Joseph, viitorul imparat al Austriei, isi sarbatoreste logodna cu Helena, sora Elisabetei. Intalnind-o insa pe Elisabeta si cucerit de naturaletea si nonconformismului felului sau de fi, Franz Joseph o alege pe aceasta pentru a-i fi sotie. Inca adolescenta si obisnuita sa se bucure din plin de libertatile statutului sau, Elisabeta se trezeste peste noapte imparateasa a Austriei (1854).
Frumoasa nu s-a adaptat insa niciodata conduitei de la curtea imperiala si restrictiile curtii o faceau sa se simta nefericita si sa se distanteze treptat de sotul sau. Frumusetea, educatia inalta, averea sau puterea nu aduc neaparat si fericirea… De multe ori, refugiul sau din fata unei lumi mult prea constrangatoare pentru un spirit prea liber, a fost adus de calatorii si vizitarea de locuri inedite, de poezii si miscare fizica. Elisabeta a calatorit in multe parti ale lumii, vizitand multe tari din Europa. In insula Corfu, satul Gastouri, imparateasa a cerut sa i se construiasca un palat, palatul Achillion, ca loc de relaxare si de alinare sufleteasca.
Imparateasa Sissi a vizitat in repetate randuri si tara noastra si a fost fermecata de frumusetea naturii de la Baile Herculane. A urmat aici mai multe tratamente si obisnuia sa vina nu doar insotita, ci si incognito, intr-o trasura pe care adesea o conducea singura, vizitand satele din preajma si interesandu-se despre obiceiurile si vestimentatia femeilor acelor locuri. Exista si un pisc in imprejurimile Bailor Herculane care ii poarta numele “piscul Elisabeta”. Se vorbeste chiar si despre o relatie de prietenie si de confidente intre imparateasa Austriei si Carmen Sylva, sotia lui Carol I, prima regina a Romaniei. Cioran insusi era fascinat de imparateasa si in Scrisori catre Wolfgang Kraus marturiseste ca “imparateasa Elisabeta face parte din biografia mea spirituala” si ca Elisabeta “era mai aproape de moarte decat multi morti”. Imparateasa credea in fatalism si in iminenta sfarsitului sau.
Elisabeta nu s-a implicat in activitatile politice ale imperiului austro-ungar, insa contributia sa semnificativa la semnarea acordului austro-ungar din 1867 nu poate fi negata. Odata cu intemeierea monarhiei austro-ungare. Elisabeta, deja imparateasa a Austriei, a devenit si regina a Ungariei. Elisabeta a fost foarte indragita de poporul ungur datorita afectiunii ei vizibile pentru acest popor.
Chiar daca Elisabeta si Franz Joseph au avut impreuna patru copii si se vorbeste despre o dragoste ca in basme intre cele doua personaje cu sange nobil, nimanui nu-i sunt straine infidelitatile si escapadele amoroase ale lui Franz Joseph si faptul ca ca imparateasa insasi i-a sugerat sotului sa-si gaseasca o amanta.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri