Nasterea Sfintei Marii, una dintre cele mai emblematice si indragite figuri feminine ale crestinitatii, este celebrata in calendarul crestin ortodox toamna, pe data de 8 septembrie. Traditia populara romaneasca cunoaste mai multe legende despre nasterea Fecioarei Maria, insa toate au la baza dorinta lui Ioachim, descendent al regelui David si a Anei, urmasa a neamului lui Aaron (parintii Mariei) de a avea un copil. Batrani, cu frica si cu credinta in Dummnezeu, asupriti si considerati blestemati din cauza ca nu puteau avea un copil, Ioachim si Ana s-au rugat neincetat lui Dumnezeu sa le daruiasca un copil. Ana a fost binecuvantata de Dumnezeu, ingerul Gavriil instiintandu-l de minunea care va veni. Pentru a-i multumi lui Dumnezeu pentru milostenia pe care le-a aratat-o, de la varsta de 3 ani si pana la 9 ani, fetita ce va purta numele de Maria este dusa la Templu.
In calendarul arhaic, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului este cunoscuta sub denumirea de Sfanta Maria Mica si este echivalenta incheieriii anotimpului de vara si inceputul celui tomnatic. De acum incolo, frigul si ploile se pot instala oricand, pamantul isi cere dreptul, iar lucrarile de toamna trebuie neaparat sa fie intreprinse. Insectele vazduhului si ale pamantului incep sa se refugieze din calea frigului.
Totodata, randunelele isi incep pelerinajul spre meleaguri de iernat, plecarea lor fiind considerata in traditia populara un indiciu al timpului propice inceperii muncilor agricole de toamna. Pentru un mai mare efect tamaduitor, este ideal ca adunarea si colectarea plantelor medicinale sa aiba loc pana in sarbatoarea Sfintei Marii Mici. Oficial, dupa data de 8 septembrie, se da totodata startul culesului viilor si al strangerii roadelor de orice fel.Culegerea fructelor si a legumelor de toamna este un prilej de bucurie si de mandrie daca exista belsug. In multe zone ale tarii se organizeaza targuri si iarmaroace, insotite de voie buna, de cantari si petreceri campenesti si de precupeti isteti, iscusiti in arta negustoritului.
Ca orice sarbatoare care trebuia tinuta si sfintita prin incetarea oricaror treburi gospodaresti, in ziua de 8 septembrie sunt interzise activitatile domestice importante. Ziua care precede aceasta sarbatoare si cea care urmeaza sarbatorii, adica zilele de 7 si 9 septembrie, sunt considerate la randul lor “zile sacre”, in traditia populara fiind cunoscute sub denumirea de “cercurile Sfintei Marii”. Femeile care vor sa nasca usor trebuie sa se roage Fecioarei Marii si Sfintilor Ioachim si Ana pentru “dezlegarea pantecelui.” Si aceste zile lucrul in gospodarie sau preparatul bucatelor sunt interzise sau in caz contrar vei abate asupra ta si asupra copiilor tai mania divina. Una din credintele mostenite din batrani ne vorbeste despre pedeapsa cu arsuri sau izbituri... Daca esti mama si vrei sa-ti feresti copilul de pete si nenorociri, nu cumva sa lasi pe foc o oala cu mancare…
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri