Cand te gandesti la China iti vin in cap miile de kilometri care despart Romania de Tara Templelor.
Cand te gandesti la China iti vin in cap miile de kilometri care despart Romania de Tara Templelor. Din cauza distantei, din cauza diferentelor de cultura si viziune, China pare sa fie de pe alta planeta. Pare a fi din alta lume. Dar odata ce ai vizitat aceasta "alta lume" singurul lucru pe care ti-l doresti este sa te mai intorci aici, macar o singura data. Inainte sa ajung in China imi formasem, ca tot omul, pareri si asteptari, care s-au dovedit a fi complet paralele cu realitatea. Credeam ca o sa vad oameni saraci, multi si saraci ducand o viata comunista, sub un regim totalitarist, ma vedeam plimbandu-ma prin orase formate numai din blocuri cenusii (aici tot la stitlul arhitectural comunist ma gandeam), ma pregatisem pentru mizerie si un Mare Zid in paragina.
Despre China, chinezi si turism Fiecare continent are o cultura aparte. Astfel, daca te duci in Europa, fascinatia vine de la cladiri si peisaje. Diferentele de cultura si de comportament sunt aproape insesizabile. Europa, pentru noi romanii, este acasa tocmai din acest motiv. Cu cat te indepartezi insa de "casa" cu atat aceste lucruri se schimba. De aceea uimeste Africa, sau Australia, Noua Zeelanda… sau Asia. In China, diferentele de cultura si de perceptie a vietii, a cotidianului ti se vor parea enorme. Vei fi fascinat de o cultura multimilenara, de o credinta imbatabila, de o capacitate de munca fara egal. Beijingul, capitala Chinei, este un oras-metropola, mai mare de vreo zece ori decat Bucurestiul si cu cladiri mai spectaculoase decat New Yorkul. Soselele suspendate, inelate, intersectate fac ca traficul sa fie lejer iar trotuarele extrem de largi precum si pasajele subterane fac extrem de placuta o plimbare cu bicicleta. Ca veni vorba de biciclete cu ce altceva asociem China daca nu cu bicicletele, Zidul Chinesesc, puiul dulce acrisor sau sosul de soia? Cat despre turism si atractii, chinezii au cu ce se lauda. Numai in Beijing se afla peste 300 de temple budhiste deschise pentru turisti. Fiecare templu, de la cel mai mare pana la cel mai modest, are curti interioare, laculete, izvorase, gradini pentru ceai sau meditatie. Ce te uimeste…nu. Nu te uimeste. Te socheaza la toate aceste temple sau monumente turistice, este grija pentru fiecare amanunt. Mii de oameni ingrijesc gradinile templelor iar calugarii budhisti isi petrec zilele plivind buruienile sau taind crengutele fiecarui copacel. Curatenia locurilor si sentimentul ca fiecare pietricica a fost asezata pe orice potecuta cu anumit scop si strict din motive estetice, te coplesesc.
Mancarea chinezeasca in China In mod clar, asa cum numai in Italia mananci pizza, cu adevarat pizza, numai in China poti manca mancare chinezeasca. Desigur, exista exceptii, dar ele nu detroneaza regula. Mancarea chinezeasca, condimentata si usoara, este in general preparata in fata clientului. Exista in China, restaurante cu acvarii imense, in care clientul isi alege singur preparatele. Astfel de la serpi vii pana la broaste testoase, de la melci, scoici, caracatite, muguri de bambus sau fructe care de care mai gustoase, toate "drese" cu cantitati enorme de sosuri pe baza de soia, clientul european se va simti aproape stingher dar va avea de unde sa aleaga. Nu poti descrie China intr-un articol de cateva sute de cuvinte. China este fabuloasa si foarte greu de descris. Este o tara extrem de complexa, are multe fete, multe arome, inspira multe trairi. Este cu totul altfel. Nu o poti compara cu Franta, Italia, Olanda. Franta, Italia, Olanda…se pot compara intre ele. China e doar China.
O calatorie scumpa Din cauza distantei mari, China nu este o tara accesibila. Preturile unei excursii variaza dar nu sunt mai mici de 1500 de euro. Asta se explica prin pretul mare al biletului de avion, nicidecum prin preturile mari practicate de chinezi. Viata in China este mai ieftina decat in Romania dar turistii sunt foarte bine exploatati. Daca ajungeti "de cealalta parte a pamantului" nu uitati sa negociati si ultima scobitoare. Chinezii au obiceiul de a tripla suma ceruta pentru un anumit produs. Sursa:
Lazy.ro Citeste si alte articole despre obiective turistice pe
Lazy.ro. Noi iti recomandam:
Africa in contraste Eternul Egipt Misterele si unicitatea Vaticanului
Garbo
Ultima actualizare: 9 Septembrie 2020 @ 03:09
Garbo - Arta de a trăi frumos!
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară