In viziunea religioasa, arhanghelii Mihail si Gavriil sunt cei care care conduc cetele de ingeri si au rolul de a calauzi sufletelor oamenilor spre rai. Ei sunt cei care vestesc oamenilor tainele lui Dumnezeu si ii protejeaza de rele, veghiind in permanenta asupra binelui lor. In traditia populara romaneasca, arhanghelii sunt considerati patroni ai caselor si ai gospodariilor, iar in reprezentarile lor iconografice, arhanghelii Mihail si Gavriil sunt infatisati ca avand aripi si tinand in mana sabii.
Arhanghelului Gavriil i-a fost desemnata misiunea de a o anunta pe fecioara Maria de intruparea lui Iisus si de aceea este perceput in folclor ca un inger de factura pozitiva, vestitor al maretiei si al minunilor. De asemenea, Gavriil este perceput drept un ocrotitor al mamelor si al fecioarelor, dar si al pruncilor si al copiilor. Este infatisat adesea ca tinand in mana un crin sau o calimara si o pana, simboluri ale rolului sau de mesager, dar si al puritatii sale si al iubirii fata de adevar. In ebraica, numele sau inseamna “Dumnezeu este puterea sa”.
Pe de alta parte, arhanghelul Mihail este investit cu puterea de a lupta impotriva diavolului, acestuia fiindu-i incredintata misiunea de a pastra cheile raiului. Se crede ca arhanghelul Mihail este cel care se afla la capataiului unui om atunci cand acesta trage sa moara. Daca persoana suferinda se va vindeca, arhanghelul Mihail se va afla la picioarele acesteia. Daca momentul mortii a sosit cu adevarat pentru acea persoana, Mihail se va afla la crestetul acesteia.
Tot folclorul popular romanesc este cel care il infatiseaza pe arhanghelul Mihail ca eliberator al Lunii si a Soarelui, astre furate de diavol, astre fara de care nu am putea trai. Totodata, se crede ca atunci cand va veni sfarsitul lumii, arhanghelul Mihail se va afla acolo, luptandu-se cu diavolul pentru a-l birui si strigand “Cine este ca Dumnezeu?” (in ebraica, insusi numelele arhanghelului se traduce astfel). In ziua sfarsitului lumii, sunetul trambitei sale va scoate toti mortii din morminte. In acelasi timp, arhanghelul Mihail este considerat a fi protectorul calugarilor si al conducatorilor.
In sambata care precede Sarbatoarea Arhanghelilor Mihail si Gavriil, se fac praznice pentru pomenirea mortilor, se impart colaci si mancare pentru “a fi de sufletul mortului”. In biserica se aprind lumanari nu doar pentru cei plecati, ci si pentru cei vii. Ar fi bine sa aprinzi o lumanare in aceasta zi. Se spune ca lumanarea aprinsa in aceasta zi reprezinta “lumina” ta in viata de dincolo.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice