Invariabil, in planificarea unei vacante, apare eterna problema a banilor. Bugetul ne permite sa ne alegem o destinatie luxoasa sau, din contra, ne arunca in derizoriul unei escapade pline de compromisuri. Orice concediu planificat din punct de vedere financiar are mai multe sanse de reusita. Chiar daca omiprezenta problema a banilor ne oboseste zi de zi si am vrea ca macar in vacanta sa scapam de aceasta presiune, metoda cea mai simpla, si anume aceea a strutului care isi baga capul in nisip, nu aduce intotdeauna cele mai mari beneficii.
Invariabil, in planificarea unei vacante, apare eterna problema a banilor. Bugetul ne permite sa ne alegem o destinatie luxoasa sau, din contra, ne arunca in derizoriul unei escapade pline de compromisuri. Orice concediu planificat din punct de vedere financiar are mai multe sanse de reusita. Chiar daca omiprezenta problema a banilor ne oboseste zi de zi si am vrea ca macar in vacanta sa scapam de aceasta presiune, metoda cea mai simpla, si anume aceea a strutului care isi baga capul in nisip, nu aduce intotdeauna cele mai mari beneficii. Prima regula este ca intotdeauna ne dorim vacantele pe care nu ni le putem permite. Multi dintre noi cred ca, odata ajunsi intr-un taram feeric, "ne vom descurca noi cu banii cumva". Astfel, jumatate din bani ii platim pe biletul de avion, iar cu cealalta jumatate speram ca putem supravietui pana la finalul unei vacante "de lux" fara lux.
Bani putini si pretentii mari Multe oferte ale agentiilor de turism incearca sa ne convinga de faptul ca putem pleca pentru cateva zile pe un alt continent, intr-o vacanta exotica, cu un buget mai mult decat modest. Ofertele pentru continentul african, de exemplu, sunt mai mult decat tentante. In schimbul a 300 de euro, esti convins ca vei putea petrece sase, sapte zile in conditii bune, cu un confort satisfacator asigurat si cu posibilitatea de a vizita unele dintre cele mai mari atractii ale lumii. Turistii mai putin experimentati prefera o astfel de vacanta care promite multe. Vina nu apartine atat agentiilor, cat turistilor care parca vor sa creada intr-o minciuna frumoasa. Cheltuielile reale trebuie vazute din timp, iar bugetul alocat unei vacante trebuie calculat cat se poate de detaliat inainte de plecare.
Cheltuielile ascunse Fie ca va planificati vacanta pe cont propriu, fie ca apelati la serviciile unui operator, trebuie intotdeauna sa va rezervati un buget "ascuns" pentru cheltuieleile "ascunse". Astfel, pe langa suma de bani rezervata tuturor cheltuielilor (transport, cazare, masa, cumparaturi, taxe locale, vamale etc.), trebuie sa aveti o suma de bani in care sa nu intrati pana la sfarsitul concediului. Rezerva financiara are rolul ei bine stabilit si va poate scoate din situatii neplacute si imprevizibile. Daca, totusi, ati avut noroc si lucrurile au decurs fara incidente, va fi foarte placut sa cheltuiti banii in ultimele zile, cand veti fi familiarizat deja cu locurile si veti cunoaste mai bine oportunitatile cele mai bune de investitie.
Mic indreptar financiar "de vacanta" Iata cateva sfaturi utile, cativa pasi de urmat pentru a va asigura ca veti face fata financiar vacantei pe care ati ales-o. Si daca tot vine vorba de ales, trebuie sa incepeti sa calculati de aici. In momentul in care alegeti o destinatie, fie ea in tara, fie in strainatate, informati-va cu atentie. Dincolo de cheltuielile inevitabile (masa, cazare, transport), trebuie sa luati in calcul bacsisurile, cumparaturile de zi cu zi (consumabile), precum si cheltuielile specifice unei anumite zone (in tarile arabe, bacsisurile sunt obligatorii, in unele statiuni exista taxe speciale s.a.m.d.). Nu alegeti o destinatie exotica daca nu va permiteti. Calculati-va in asa fel bugetul, incat banii de buzunar sa fie cel putin la fel de multi ca cei pe care i-ati dat pentru a va cumpara pachetul de servicii. Astfel, daca pentru transport, cazare si masa ati platit o suma de 400 de euro de persoana, trebuie sa aveti cu dumneavoastra cel putin inca 400 de euro pentru cheltuielile suplimentare. Desigur, aceasta nu este o regula. Daca pachetul de servicii incude un regim all inclusive, banii de buzunar pot fi mai putini. Daca nu aveti masa inclusa, ei ar trebui sa fie mai multi. Daca aveti de gand sa faceti cumparaturi, suma creste, iar daca scopul este sa vedeti Piramidele si sunteti dispusi pentru asta sa va sacrificati micile placeri de zi cu zi, aceasta suma poate scadea. Calculul financiar al vacantei se sfarseste odata cu finalizarea vacantei. Multi dintre noi raman fara bani dupa primele zile. Este de inteles. O tara noua te incanta si te lasa foarte repede cu buzunarele goale. Mult mai bine ar fi, mai ales daca vrem sa facem cumparaturi, sa asteptam cateva zile fara a cheltui prea mult. O sa vedeti ca abia la sfarsitul vacantei veti fi acumulat indeajuns de multa experienta pentru a face cele mai bune cumparaturi. Fie ca este vorba de negociere sau de unele produse sau magazine mai bune decat altele, cumparaturile cu cap se fac abia dupa ce ati studiat cu atentie oferta. Asa ca nu cheltuiti decat cand stiti ca investitia pe care o faceti este cea mai buna. Sursa:
lazy.ro Citeste si alte articole asemanatoare:
Tara celor 1110 insule Tu unde faci Revelionul? Safari in cealalta emisfera
Garbo
Ultima actualizare: 9 Septembrie 2020 @ 03:09
Garbo - Arta de a trăi frumos!
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural