In relatiile echilibrate exista bineinteles protectie reciproca si grija altruista insa aici iti vorbesc despre extreme. Iti vorbesc despre unul dintre tipurile de dependenta emotionala. Acest tip de dependenta are la baza teama de a fi parasit, teama de a ramane singur, gol de sentimente. Cum se manifesta?
Poate ai intalnit sau ai fost acel partener care este insetat dupa afectiune si care isi doreste sa-i fii in fiecare secunda alaturi. Daca lipsesti pentru o anumita perioada, deja incepe sa isi piarda simtul certitudinii si chiar sa zamisleasca extrem de multe scenarii. Iata un scurt exemplu: Sa zicem ca ai de sustinut un examen. Una este sa-l rogi pe iubitul tau sa te duca cu masina dimineata si alta sa sa-l obligi sa-si ia ziua libera pentru a sta cu tine in fata usii pana cand iti vine randul sa intri.
Daca motivul pentru care stai intr-o relatie este teama ce te-ar putea coplesi o data cu pierderea relatiei , merita sa te intrebi de unde vine. Daca ai mai avut tangente cu alte articole psihologice raspunsul ar putea fi deja plictisitor. Are legatura din nou cu ce ai trait in copilarie. Punctul cheie al intelegerii este ca nu poti face fata acestui tip de dependenta daca apelezi in continuare la ‘’o mama de imprumut’’, adica daca vei continua sa depinzi de cineva, care poate fara sa-si dea seama, mentinand activ vechiul pattern, iti submineaza increderea in sine si forta launtrica.
In concluzie daca ceea ce experimentezi este sentimentul ca nu poti trai fara o anumita persoana, daca ai ajuns in punctul in care’’ El’’ este centrul existentei tale s-ar putea sa te afli intr-un pattern de dependenta emotionala numita si ‘’dependenta de tip scutec’’. Dupa cum am spus, mecanismul este foarte mult asemanator copilariei tale si o metoda prin care poti determina daca esti captiva in acest pattern sunt intrebarile.
Ia-ti cateva minute si adreseaza-ti urmatoarele intrebari:
Ce similaritati prezinta partenerul tau cu fosti parteneri? Exista ceva foarte atragator si comun tuturor? Dar ceva foarte neplacut si stresant? Se repeta cumva unele modele de interactiune? Cine detine controlul, cine pare mai implicat in familie, cine face mai multe planuri? Care sunt cele mai satisfacatoare nevoi ale tale si care sunt cele mai frustrate? Cum s-au interupt relatiile anterioare? Cine le-a interupt si din ce motive?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri