IN ACEST ARTICOL:
Publicatiile americane saluta aparitia editoriala recenta, a unei carti de stiinta despre sarut, scrisa de catre o tanara femeie cercetatoare - Sheril Kirshenbaum, de la Universitatea Austin din Texas. Cartea se numeste 'The Science of Kissing: What Our Lips Are Telling Us' (Stiinta sarutului: Ce ne spun buzele despre noi).

In zilele noastre, intr-un studiu despre culoarea buzelor, s-a aratat ca barbatii sunt de parere ca femeile ce poarta cea mai stralucitoare nuanta de rosu pe buze, sunt si cele mai atragatoare.

• Exista o conexiune intre sarut si alaptat

Alaptarea este o activitate placuta. Buzele sunt foarte sensibile la stimuli; in acel moment se elibereaza hormonul oxitocina care are un rol important in stabilirea legaturilor sociale si atasamentului; hormonal este stimulat in corpul mamei si al bebelusului, in timpul alaptarii. Incepem sa asociem acest tip de legatura cu placerea atingerii buzelor. Ca adulti, cand ne sarutam, exista aceasta crestere a nivelului de oxitocina care este foarte importanta la inceputul relatiilor si pentru pastrarea acestor relatii. Iar alaptatul este foarte important pentru ca pune la locul lor, aceste obiceiuri neuronale. Cand ne sarutam, mai tarziu in timpul maturitatii, exista aceste asociatii cu experiente traite la inceputul vietii.

• Care este diferenta dintre sarutul pasional si sarutul social?

Sarutul este un mijloc foarte puternic prin care poti sa te exprimi pe tine insuti. Toate simturile noastre sunt angajate in comportamentul nostru. Intimpuri trecute, parfumul era important pentru recunoasterea membrilor familiei si a prietenilor. In timpuri preistorice, oamenii foloseau parfumul pentru a se recunoaste unul pe celalalt si pentru a evalua sanatatea cuiva. Sarutul social probabil ca a evoluat de la aceasta mirosire a celuilalt, la sarutul pe obraz. Si este unul dintre cele mai puternice gesturi pe care putem sa le facem, pentru a intra in contact cu o persoana.

• Sarutul variaza de la o cultura la alta

Sarutul pe gura, pe care il recunoastem cu totii, nu este singurul stil de sarut universal. In mod traditional, in multe culturi din intreaga lume, oamenii nu se sarutau pe gura. Cu siguranta nu era aceeasi experienta pe care o avem acum, sarutand “cu limba”. Am parcurs relatarile unor exploratori scrise pe la 1800, majoritatea exploratori europeni. Si este o anecdota tare haioasa povestita de un explorator care s-a dus in Africa si s-a indragostit de fiica unui rege African. Intr-o noapte indrazneste sa o sarute pe fata. Ea a reactionat cu urlete si a fugit din camera. A inteles mai tarziu ca fata a crezut ca el planuia sa o manance, povesteste cercetatoarea, pentru publicatia americana.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri