21 Martie 2011 publicat în Lifestyle 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Chimonoul este unul dintre cele mai rafinate costume nationale din lume. Ne introduce in misterioasa lume a gheiselor si ne reaminteste ce inseamna gratia. Elementele chimonoului constituie de fapt un cod social ce ne dezvaluie secretul spre feminitatea desavarsita.

Plasarea modelului pe tivul unui chimono formal se ridica, de asemenea, odata cu varsta purtatoarei. Cu cat se extinde mai sus, cu atat este mai potrivit pentru fetele tinere.

O clasificare estentiala rezulta totusi in functie de tipul de maneca al chimonoului: acesta e locul unde este exprimata cel mai clar diferenta dintre fetele tinere si femei.

Un furisode, adica un chimono cu “maneca ce se leagana” este purtat de fetele tinere si e considerat a fi cel mai formal tip de chimono pentru o astfel de persoana. Cand mainile sunt tinute pe langa corp, manecile ajung pana la glezne. Manecile lungi care se leagana in mers simbolizeaza inocenta si puritatea si sunt potrivite pentru fecioare. Chimonoul maiko (gheisa ucenica) e de acest tip. Nu se cuvine ca o femeie care nu mai este casta sa poarte furisode. Odata ce o femeie devine adulta, ea renunta la manecile lungi si se schimba intr-un alt tip de chimono numit tomesode, ale carui maneci ajung exact sub sold.

Anotimpul

Anotimpul este un alt element de referinta pentru purtarea unui chimono. Acesta ar trebui intotdeauna sa aiba un motiv de sezon observabil. Anotimpurile sunt exprimate pe larg prin trei tipuri de vesminte.

Din septembrie si pana in aprilie femeile poarta chimonouri a caror linie e numita awase. Ele sunt grele, de crep de China, din matase, cu o captuseala dintr-un crep mai usor sau muselina din matase. Captuseala rosie obisnuia sa fie cea mai populara, insa acum cremul, albul, pastelurile sau bokashi (o culoare care se pierde in alta) sunt mai la moda.

Chimonourile hitoe necaptusite sunt purtate doar in mai si posibil in iunie, iar chimonourile ro, din tesatura fina, sunt special confectionate pentru lunile iunie si august.

Florile, pasarile sau insectele sunt motivele artistice obisnuite pentru chimonouri. Spre deosebire de modelele mai abstracte sau de obiectele elegantei precum evantaiele, obiectele naturale semnifica de obicei un anotimp. Unele sunt asociate chiar cu o anumita luna (pinul pentru ianuarie, pruna pentru februarie, irisul pentru mai), insa majoritatea sunt adecvate pentru un intreg anotimp (florile de cires in primavara, pastravii mici pentru vara sau frunzele de artar pentru toamna).


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri