IN ACEST ARTICOL:
Era un refren celebru al celor de la Depeche Mode - "Try walking in my shoes (Incearca sa mergi cu pantofii mei). Poate ca subliniaza extrem de bine nevoia fiecaruia de empatie si poate, prea putina manifestare a acestui sentiment in mediile in care interactionam, chiar daca in acelasi timp, empatia este des invocata.

“Termenul de <<empatie>> deriva din greaca si inseamana capacitatea personala de “a te pune in pantofii celuilalt”, de a te adanci in realitatea sa, pentru a-i intelege punctul de vedere, gandurile, sentimentele, emotiile si patosul. Empatia este o forma de comunicare interpersonala intangibila, silentioasa dar in acelasi timp extrem de profunda, eficace – un puternic instrument pentru comunicarea cu ceilalti care nu are neaparat, nevoie de cuvinte pentru a fi demonstrata. De fapt, empatia poate sa fie exprimata si prin intermediul limbajului trupului.

Din punctul de vedere al perspectivei sociale, empatia este o componenta emotionala gratie careia ne este mult mai usor sa intram in sintonie cu cineva”, explica Angelo Battista. "Empatia poate sa fie comparata in acelasi timp cu un <<pod cu doua directii invizibile>>, care poate sa ne permita sa intram, <<in varful picioarelor>>, in lumea celuilalt, de a ramane, atat timp cat este necesar pentru a-i intelege motivatiile si intensitatea trairilor emotionale, pentru ca apoi sa ne putem intoarce, redevenind noi insine, coerenti in ceea ce priveste propria noastra realitate existentiala. Astfel, empatia devine, in anumite zone ale existentei, o abilitate sociala de o importanta fundamentala. Intr-adevar, se poate spune ca empatia reprezinta unul dintre instrumentele de baza ale comunicarii interpersonale cu adevarat eficace si rasplaitoare".

Empatia se manifesta prin ascultarea activa si doar atunci cand suntem dispusi sa iesim din propriile scheme mentale, netinand cont de interesele personale care ne fac sa il judecam pe celalalt, exclusiv din perspectiva noastra, ne atrage atentia specialistul.

Atunci cand suntem capabili sa traversam <<campul de experienta>> al celuilalt, fara sa ii aducem niciun prejudiciu, indeplinindu-ne roul de fi buni ascultatori si de a-l intelege pe cel din fata noastra, abia atunci inseamna ca ne-am accesat cu abilitate instrumentul empatic. Astfel, "in relatiile interpersonale, empatia devine probabil, unica chiei de acces la sentimentele, la starea sufleteasca, la motivatiile si la modul general spus, la lumea celuilalt. Datorita empatiei, nu se poate doar sa intelegem mai bine ceea ce spune celalat, dar in acelasi timp sa prindem intreaga esenta a ceea ce simte acesta, reusind sa ne situam, din punct de vedere emotional, <<pe lungimea sa de unda>>".


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri