IN ACEST ARTICOL:

Te-ai intrebat insa cum si unde s-a dat startul pacalelilor? Cum au inceput oamenii sa pacaleasca unii pe altii si sa se lase pacaliti intr-o zi anume? Care este de fapt istoria lui 1 aprilie? Cand a fost aceasta zi asociata cu glumele si voia buna? Si ce obiceiuri si superstitii sunt puse in carca acestei zile memorabile?

Ziua de 1 aprilie starneste zambete si rasete, aduce voie buna si chicoteli in toata regula, testeaza rabdarea si ingeniozitatea unei persoane, aduce scurte momente de stanjeneala. Poate ca nu a fost declarata in mod oficial zi de sarbatoare, insa este cu siguranta ziua de 1 Aprilie este o zi memorabilia, celebrata in mai multe tari ale lumii ca Zi a Pacalelii. Te-ai intrebat insa cum si unde s-a dat startul pacalelilor? Cum au inceput oamenii sa pacaleasca si sa se lase pacaliti? Care este de fapt istoria lui 1 aprilie?

1 Aprilie, zi a pacalelilor: Istorie si origine

Nu se cunosc cu exactitate originile zilei de 1 aprilie, insa presupunerile si teoriile au luat forme variate. Mai intai de toate, Ziua Pacalelilor este asociata cu sosirea tarzie a primaverii la inceputul lui aprilie. Insasi natura joaca feste oamenilor, “pacalind” semintia umana cu schimbari bruste si capricioase ale vremii. Cu toate acestea, obiceiul de a pacali dateaza din perioada romanilor, fiind inclus in cadrul serbarilor Hilaria pe care romanii le organizau pe 25 martie. Razand si glumind, romanii celebrau echinoctiul de primavara si instalarea primaveriii, dar si revenirea la viata a lui Attis, zeu al vegetatiei si al naturii.

Poate ca intr-un mod neoficial, insa urmatoarea teorie a fost acceptata in unanimitate: traditia zilei de 1 Aprilie ca zi in care oamenii se tin de farse si pacaleli a inceput in Franta secolului XVI. Conform vechiului calendar iulian, Anul Nou era sarbatorit pe durata a 8 zile, incepand cu 25 martie si culminand cu ziua de 1 aprilie. Anul Nou nu putea fi sarbatorit altfel decat prin muzica, dans, petreceri si multa voie buna. In timpul domniei regelui Charles IX are loc insa reforma calendarului, iar vechiul calendar este inlocuit de calendarul Gregorian. Pentru prima oara, in 1582, Anul Nou nu mai este sarbatorit la 1 aprilie, ci la 1 ianuarie. Pana la 1752, Marea Britanie a refuzat sa accepte noul calendar. Aici, ca in Scotia, pacalelile de 1 Aprilie au inceput sa capete teren devenind traditie odata cu adoptarea noului calendar.

Conform unei alte teorii speculative, Ziua Pacalelilor ar avea de fapt legatura cu festivalul hindus Holi, festival ce are loc la finele lui martie si reaminteste anual de victoria asupra raului. In zilele de sarbatoare ale festivalului, s-a pastrat obiceiul de a aprinde un foc mare, purificator. In cea de a doua zi a festivalului, oamenii obisnuiesc sa arunce cu apa si pudra colorata unii in altii. Evreii atribuie o origine biblica acestei zile: Noe a eliberat perechile de porumbei in prima zi a lunii ce corespundea lui aprilie.

De prin lume adunate: Superstitii, traditii si obiceiuri de 1 Aprilie

Conform traditiei, pacalelile trebuie facute pana in ora 12, cele savarsite dupa ora 12 atragand ghinionul asupra faptasului. De asemenea, “victima” pacalelilor trebuie sa manifeste toleranta fata de cel care il pacaleste si sa primeasca farsa cu amuzament sau afisand un zambet pe buze. De asemenea, nu are voie sa se supere daca nu vrea sa fie pacalit tot anul. Se crede ca cel care nu raspunde pozitiv pacalelior atrage ghinionul si nesansa de partea sa pe tot parcursul anului.

Casatoriile efectuate in ziua de 1 aprilie nu sunt considerate nici ele a fi de bun augur, prevestind o viata conjugala in care mirele se va afla sub papucul miresei. In Iran, oamenii isi fac unii altora farse nu de 1 aprilie, ci in ziua de 3 aprilie. 3 aprilie este a 13-a zi a calendarului Persan si se numeste “Sizdah bedar”. Conform traditiei iraniei, oamenii trebuie sa iasa din casa in ziua de 3 aprilie protejandu-se astfel de ghinionul numarului 13.

Cititi continuarea pe pagina urmatoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri