Un statut aparte in fata lui Dumnezeu il au si cei care se impartasesc in dimineata Floriilor. Se spune ca dorintele puse in gand in momentul apropierii de preot au mare trecere in fata lui Dumnezeu.
In ziua de dinaintea Floriilor este bine sa-ti aerisesti cuverturile si tesaturile, dar si hainele. De asemenea, in anumite zone ale Banatului, dar si in Transilvania, in seara de dinaintea Floriilor, exista obiceiul ca fetele de maritat sa amplaseze la radacinile unui par o oglinda si o camasa alba. Aceste doua obiecte sunt considerate ca fiind extrem de eficiente in descantecele de iubire si sanatate. Ele pot fi recuperate de tinerele care le-au depus sub copac de indata ce soarele rasare. Se spune ca aceste obiecte capata insusiri magice si au puterea de a-l aduce aproape pe cel iubit…
Evident ca din traditiile unei sarbatori predominant vegetative nu puteam omite busuiocul, planta magica a descantecelor de dragoste. De data aceasta, el nu mai este intrebuintat ca un element adjuvant in ale amorului, ci ca remediu miraculos pentru frumusete si sanatate. La miez de noapte, se fierb firisoare de busuioc in apa. Nu putini sunt cei care sunt incredintati ca parul care va fi spalat cu aceasta apa (dar nu in ziua de Florii!) va ramane frumos si sanatos tot timpul anului.
Totodata, in ziua de Florii se ofera si se primesc flori, florile avand un loc aparte in aceasta sarbatoare. De Florii, sunt sarbatorite toate persoanele ce poarta un nume de floare, iar obiceiul de a le oferi flori este considerat ca o urare ce atrage dupa ea norocul. Cu toate acestea, in aceasta zi sfanta, florile capata o sensibilitate deosebita. Legendele populare romanesti mentioneaza ca ziua de Florii este singura zi a anului in care florile au suflet si simt. Este indicat de aceea, inainte de a rupe o floare, sa-i ceri iertare pentru gestul tau.
De asemenea, daca nu vrei sa albesti inainte de vreme este interzis sa-ti speli parul chiar in duminica Floriilor. Evident, comparatia a fost pusa in legatura cu o consecinta populara punitiva ce aminteste de vegetatia primaverii “sa nu albesti ca pomii”… Daca ai totusi de gand sa faci acest lucru, asigura-te ca folosesti apa sfintita. Totodata, se crede ca cei care nu cinstesc aceasta mare sarbatoare se vor umple de pistrui.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural