IN ACEST ARTICOL:
Cafeina este cel mai popular drog psihoactiv de pe planeta � ne zapaceste creierul, ne toceste nervii, ne fura somnul. Iar noi pur si simplu refuzam sa traim fara ea.
Puterea duala de a inhiba oboseala fizica si de a spori atentia creierului este motivul pentru care cofeina este cel mai popular “drog” din lume, eclipsand tutunul sau alcoolul. Putem gasi cafeina nu numai in sucurile acidulate si cafea, dar si in pastilele de slabit ori analgezice. Este singurul drog pe care il servim regulat chiar si copiilor nostri in sucuri si batoane de ciocolata. De fapt, majoritatea nou-nascutilor din tarile dezvoltate intra in aceasta lume cu urme de cafeina in corp transmise din latte-ul mamei direct prin cordonul ombilical.

Universalitatea cafeinei este o cauza de ingrijorare pentru unii oameni de stiinta si din domeniul sanatatii publice, insa acest fapt nu a scazut absolut deloc popularitatea acesteia. Vanzarile de Coca Cola, Red Bull sau batoane de ciocolata cresc vertiginos. Noi coffee shop-uri sunt deschise in toata lumea incat nici cel mai mare iubitor de cafea nu poate tine pasul cu ele. In fiecare zi, Starbucks deschide cate o noua reprezentanta undeva pe planeta si angajeaza 200 de oameni.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum selectăm și utilizăm trandafirii comestibili din grădină Cum să trăiești o viață mai fericită și mai sănătoasă Legătura mai puțin știută dintre glanda tiroidă și căderea părului

Oamenii si-au dat seama abia acum 200 de ani ca energia pe care o luau din cafea si din ceai este produsa de unul si acelasi element. Un alcaloid ce se gaseste in mod natural in frunzele, semintele si fructele de ceai, cafea, cacao, arborii de Cola si inca alte peste 60 de plante este un medicament antic minune care le-a fost prescris oamenilor inca din secolul al VI-lea inaintea erei noastre (se spune despre marele lider spiritual Lao-tzu ca recomanda ceaiul ca fiind un elixir pentru discipolii sai atunci cand a fondat noua sa religie, taoismul).

Totusi, abia in 1820, dupa ce multe coffee shop-uri fusesera deschise, oamenii de stiinta au inceput sa se intrebe ce face aceasta bautura atat de populara. Chimistul german Friedlieb Ferdinand Runge a fost primul care a izolat substanta din bobul de cafea si a denumit-o “cafeina”, adica ceea ce se gaseste in bob. Apoi, in 1838 chimistii si-au dat seama ca ingredientul descoperit in ceai era aceeasi substanta ca si cafeina lui Runge. Pana la sfarsitul secolului, cafeina a fost descoperita si in nucile de cola si cacao.
Specialități de ceai verde japonez și beneficiile lor pentru sănătate 50 de modalități simple pentru a-ți crește nivelul de fericire începând chiar de astăzi. Tips & Tricks pentru o viață mai fericită Ceaiul de mentă - Beneficii și proprietăți pentru sănătate! Aromă, savoare și terapie într-o singură ceașcă de ceai

Nu este mai deloc o coincidenta faptul ca ceaiul si cafeaua au inceput sa fie la moda in Europa odata cu aparitia revolutiei industriale. Consumul raspandit de bauturi ce contin cafeina – inlocuind omniprezenta bere – a facilitat transformarea comportamentului economic al oamenilor ce au trecut de la ferma la fabrica. Fierberea apei pentru prepararea ceaiului sau a cafelei a ajutat la diminuarea numarului de afectiuni in randul muncitorilor de la oras, iar cafeina din organismul lor i-a mentinut energici si in alerta. Intr-un fel, cafeina este “drogul” ce a facut posibila evolutia omenirii spre modernitate.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri