Am aflat ca noi, bietii muritori, care ne mai facem timp sa ne deschidem sufletul in fata noastra, suntem singuratici, frustrati, complexati, incapabili sa legam prietenii. Mergand pe principiul ca jurnalul este secret, multi inca mai incearca sa gaseasca raspunsul la intrebarea filosofica: “De ce “£%^* “!@)” sa mai scrii”?
E un act gratuit, un act simplu, poate un pic narcisist, iar rezultatele nu sunt tocmai palpabile, asa ca gestul este considerat oarecum stupid. Este... pierdere de timp, nu e o investitie. Nimic mai gresit!
O persoana capabila sa isi insire gandurile pe hartie este o persoana careia nu ii este teama sa se cunoasca. Cei mai multi dintre noi prefera sa taie orice punte de comunicare cu interiorul, crezand ca numai astfel vor putea reusi in lumea exterioara. Devin autisti la propriile trairi interioare si mai apoi se intreaba de ce nu pot fi fericiti, de ce nu sunt multumiti.
Jurnalul nu este singura modalitate de comunicare cu noi insene, dar este incredibil de eficient. Simpla insiruire a gandurile te ajuta sa intelegi mai usor ce se intampla in interior si in exterior. Iti vei pune mult mai usor ordine in ganduri, vei putea vedea lucrurile in ansamblu, iti vei intelege mai usor dependentele, actiunile, vei afla mai multe despre tine, despre ceea ce esti, ceea ce poti deveni, despre ceea ce ascunzi chiar si de tine insati.
In plus, iti faci un nou prieten, confident, sfatuitor: tu insati. Nu, nu este vorba despre singuratate, numai ca adeseori uitam ca exista in noi resurse importante de care nu ne folosim. Mai mult, tocmai resursele interioare sunt menite sa fie exploatate. In schimb noi cautam afectiune, iubire, prietenie in exterior. Resimtim nevoia acuta de a avea pe cineva care sa ne iubeasca si nu realizam ca aceasta dorinta trebuie satisfacuta mai intai din interior. Nu, nu trebuie sa fim singure sau singuratice, dar trebuie sa invatam sa convietuim cu noi insene pentru a putea primi si darui iubire.
Iti vei putea reciti periodic gandurile, retraind emotii din trecut. Jurnalul va fi martor al trecutului, prezentului si viitorului tau, martor incomod care te va ajuta sa iti pui intrebari, sa gasesti raspunsuri, sa fii sincera cu tine insati.
Ai curajul de a tine un jurnal?
Elena Stefan
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice