2. Exista foarte multe recomandari pentru a scoate aparatura electronica din camera de dormit (telefoane, laptopuri, iPad-uri). Dar totusi este putin nerealist pentru viata noastra de astazi. In schimb, Dr. Breus va propune sa va deconectati de la aparate cu o oara inainte de a merge la culcare, astfel, veti scdaea expunerea dumneavoastra la electronice. Acest obicei va poate asigura un somn linistitor, placut si reconfortant. Ai putea, pentru inceput s aiti pui o alarma care sa te anunte ca trebuie sa faci acest lucru. Ce sa faci in aceasta ora inainte de somn?
- 20 de minute pentru lucruri pe care trebuie sa le faci si care nu sufera amanare
- 20 de minute pentru igiena de dinainte de somn
- 20 de minute pentru meditatie, masaj si relaxare...
3. Lumineaza drumul pana la baie. Daca te trezesti in mijlocul noptii si ai nevoie la baie, probabil ca aprinzi lumina, ceea ce ii spune creierului tau ca e dimineata, cand de fapt nu e, ceea ce este foarte daunator somnului. Astfel corpul secreta mai putina melatonina, hormonul somnului care este produs in intuneric si care este cheita ce da startul intregului mecanism care produce somnul.
- In mod strategic plaseaza o lumina de noapte in baie si in hol, astfel poti evita excesul de lumina sau sa te impiedici din greseala de lucruri din casa. Apoi, te poti intoarce sa dormi, mult mai usor.
4. Ia-ti cele mai placute asternuturi pentru dormit. Conteaza enorm perna potrivita, materialul lenjeriei, salteaua pe care dormi. Daca nu te simti confortabil, nu te vei relaxa suficient pentru somn. In acelasi timp nici nu te vei trezi reimprospatata (si mai slaba in acelasi timp)
- asa ca, schimba-ti salteaua atunci cand simti ca este timpul si nu neaparat atunci cand ii scade termenul de valabilitate; nu dormi pe aceasi saltea pentru mai mult de 7 ani.
- inlocuieste-ti pernele o data pe an sau chiar mai devreme daca iti simti gatul incordat atunci cand te trezesti.
5. Sunete linistitoare... Ai nevoie de ele atunci cand adormi. Daca acestea sunt insa prea incete, toate simturile ti se vor ascuti ca sa le poti auzi, ceea ce te va tine treaza. Prea mult zgomot iti va perturba de asemenea somnul. Ia in considerare sunete relaxante care pot sa acopere orice alte sunete perturbatoare din exterior.
Fa in asa fel incat dormitorul tau sa fie cat mai placut posibil astfel incat sa iti poata asigura cel mai placut somn de care ai nevoie, acel somn care in acelasi timp te poate ajuta sa slabesti, dupa cum ne spun specialistii. Uita-te in jur si vezi ce poti imbunatati in dormitorul tau astfel incat sa poti dormi mai bine si implicit sa poti arata mai bine.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural