Cel mai cunoscut site de socializare este raiul narcisistilor, dupa cum arata un studiu publicat de catre jurnalul Cyberpsychology, Behaviour And Social Networkin.
Reteaua de socializare Facebook are darul de a ne oferi posibilitatea sa controlam felul in care vrem sa fim perceputi de catre prieteni sau straini, a aratat studiul realizat de catre Soraya Mehdizadeh de la Universitatea York din Canada. 100 de persoane (50 de barbati si 50 de femei) au luat parte la acesta cercetare.
Aceste persoane au fost examinate psihologic pentru a se stabili cat de mult le place sa isi dea importanta si in acelasi timp cat de mult ravnesc atentia si aprobarea celorlalti si cum se manifesta aceste aspecte ale personalitatii umane pe Facebook.
Cum se manifesta narcisismul?
Conform studiului semnat de Soraya Mehdizadeh, narcisismul este un tipar al grandiozitatii, al nevoii de atentie, de admiratie si reprezinta un simt exagerat al propriei importante care se manifesta in toate modurile.
Narcisismul este asociat cu o perceptie proprie pozitiva asupra unor trasaturi proprii cum ar fi inteligenta, atractivitatea fizica si puterea. Dupa cum arata mai toate teoriile despre narcisism, utilizarea intercatiunii sociale este implicata doar pentru a hrani stima de sine narcisista.
Narcisistii nu se concentreaza prea tare pe relatiile inter-personale apropiate, pe caldura relatiilor sau pe alte aspecte pozitive ale comunicarii cu oamenii. Pentru ei, relatiile nu sunt altceva decat o alta modalitate de a se arata populari si plini de succes.
Din acelasi motiv, narcisistii isi vor cauta si parteneri atragtori si cu un status social ridicat, fara sa investeasca prea mult timp in aceste relatii, insa. Pentru ei, relatiile nu sunt altceva decat glorie publica.
Site-urile de socializare si mai ales Facebook, constituie deci o resursa importanta pentru analizarea tipologiei narcisistului. Facebook este considerat un teren foarte fertil pentru narcisism. Pentru narcisisti, acesta este mediul ideal, acela unde se pot detasa fara probleme de partea emotionala, construindu-si in schimb o identitate care sa merite a fi adulata de catre un public numeros.
Comunicarea online prin intermediul retelelor de socializare a generat astfel, o noua forma de auto-prezentare. Aceasta unealta sociala online ne ofera posibilitatea de a analiza manifestarea personalitatii si constructia identitatii in zilele noastre.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice