Stima de sine si modul cum ne prezentam celorlalti
In psihologie, stima de sine defineste modul cum o persoana isi auto-evalueaza valoarea, per ansamblu. Toti oamenii au o nevoie vitala sa isi mentina si/ori sa isi creasca aceasta valoare, astfel indivizii se lupta pentru a-si conserva stima - de- sine atat in mediul online, cat si in cel offline (real).
Oamenii cu o stima de sine scazuta sunt de asemenea, foarte activi in cadrul retelelor de socializare. Aici ei isi pot ridica foarte usor capitalul de incredere, prezentandu-se oamenilor in cele mai pozitive ipostaze, pentru a beneficia de adulatie si pentru a-si creste astfel, stima de sine.
Exista o corelatie intre cat de narcisista este o persoana si numarul intrarilor sale pe Facebook intr-o zi, a aratat studiul. Oamenii cu o stima de sine joasa prezinta de asemenea o forma de narcisism, spun cercetatorii. Acestia sunt si cei care isi monitorizeaza mai des profilul de Facebook si au o activitate mai bogata pe site-ul de socializare.
De asemenea, au fost gasite si diferente de gen cu privire la modul in care femeile si barbatii folosesc Facebook pentru a se auto-promova. Barbatii s-au dovedit a fi mai atenti in privinta cuvantului scris, postat pe Facebook, in timp ce femeile pun mai mult pret pe ce fel de fotografii isi promoveaza pe pagina lor. In acest fel, indiferent de gen, indivizii isi asigura popularitatea.
Facebook-ul este raiul narcisistilor fiindca aici ei pot sa isi gestioneze identitatea ideala, acea imagine de sine perfecta. De exemplu, utilizatorii isi selecteaza fotografiile care ii flateaza sau scriu descrieri despre ei insisi pentru a se auto-promova. Prin intermediul acestor identitai ideale, oamenii vor sa castige respectul si aprobarea celorlalti, pentru ca toate raspunsurile pe care le primesc la postarile lor, nu sunt altceva decat regulatoare ale stimei de sine narcisiste.
Facebook-ul este astazi, mai mult decat o unealta de comunicare ci si doza noastra zilnica de narcisism.
de Jullie S.
Foto front si main: By Kaspars Grinvalds /Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice