Scopul planificarii bugetului este acela de a te asigura ca ceea ce cheltuiesti nu depaseste venitul tau lunar scrie blogul special creat pentru o discutie despre planificarea banilor, Moneyning.com.
Iata cativa pasi care te vor ajuta sa iti gestionezi mai bine castigul lunar si in final sa mai si economisesti.
Planificarea bugetului:
1. Noteaza-ti venitul total. Include aici toate sursele de venit ca salariul sau pensia, pensia alimentara pentru copil, etc. Apoi, fa o lista cu toate cheltuielile tale lunare, incluzand rata pentru casa, cheltuielile pentru mancare si alte utilitati, ratele la banca, etc. Scade din suma venitului tau, suma acestor cheltuieli lunare si vezi cu ce ramai. Din acea suma ai putea sa gasesti resurse pentru a economisi.
2. Uita-te cu atentie pe lista cheltuielilor lunare si vezi de unde ai mai putea sa reduci. S-ar putea ca intr-o anumita parte sa cheltuiesti mai mult decat iti poti permite, de aceea trebuie sa mai tai din aceste cheltuieli.
3. Stabileste un buget pentru tine insati. Include 5-10% pentru economii.
Economisirea:
1. Poti economisi bani incercand sa faci economie la utilitatile din casa. De exemplu, atunci cand nu ai nevoie ca ele sa fie aprinse, poti inchide becurile din casa. Contacteaza-ti in acelasi timp furnizorii de servicii si intreaba-i care le sunt cele mai bune oferte, astfel incat sa gasesti cea mai convenabila formula pentru tine.
De asemenea poti sa renunti la optiuni inutile pe care le-ai activat pe telefon.
2.Cumpara-ti obiecte vestimentare de la outlet-uri sau in timpul reducerilor sezoniere. Atunci cand mergi la cumparaturile zilnice fa-ti o lista, astfel incat sa nu te lasi tentata de lucruri de care in mod real nu ai nevoie.
3. Foarte multi bani ii cheltuim pe masa de la serviciu, de aceea cel mai bine ar fi sa iti iei un pachetel de acasa.
4. Invata sa spui “nu”. Este foarte usor sa cazi in capcana slabiciunilor, de exemplu copilul care plange si iti spune sa ii cumperi ceva sau momentele cand iesi in oras si, la presiunea colegilor sau a prietenilor ajungi sa cheltuiesti mai multi bani decat ti-ai fi dorit. Sa spui “nu” din cand in cand, inseamna sa economisesti destul de mult intr-o luna.
Foto front si main: Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri