Pana la sfarsitul secolului al XVII-lea ciocolata avea un pret foarte mare, fiind considerata o bautura a elitei societatii. Cum a notat istoricul spaniol, Oviedo: "Numai bogatii si nobilii isi puteau permite sa bea chocolati ca si cum beau bani la propriu."
La inceputul secolului 18, pretul ciocolatei a scazut asa de mult, incat si cei in afara celor instariti isi puteau permite sa o consume. in Marea Britanie in aceasta perioada, localurile care serveau ciocolata erau la fel de populare ca si cele de cafea. De fapt, erau unele care erau frecventate numai de un anumit tip de clientela, cum ar fi politicienii sau oamenii de cultura.
Ciocolata devenise asa de populara, incat de multe ori materia prima nu se mai gasea pe piata. Astfel cultivarea arborilor de cacao s-a raspandit pe cuprinsul globului si in tari ecuatoriale, in Africa sau mai recent in Indonezia. Desi utilajele de producere a ciocolatei au evoluat, ceea ce a dus la scaderea pretului si la cresterea consumului, boabele de cacao inca se cultiva manual.
Astazi cacao se foloseste nu numai in productia de ciocolata, dar si in cosmetice sau medicamente. Ciocolata este asociata cu diverse festivitati si sarbatori, cum ar fi Pastele sau Craciunul. Bucatari internationali au incorporat ciocolata in specialitati culinare, deserturi si bauturi, iar milioane de oameni o consuma in diversele ei forme pe tot globul.
Informatii oferite de books-express
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice