Dupa un timp, soricelul a dobandit mai multe victorii, asa ca oamenii de stiinta au inceput sa puna in cusca sa soricei nelegati. Soarecele capatase atat de multa incredere in el insusi incat nu ii mai era teama de confruntari. In mod normal, nu ar fi indraznit sa se confrunte cu soarecii mai mari, dar dobandise incredere in sine si era convins ca este de neinvins. Si a iesit de fiecare data victorios.
Chiar daca experimentul in cauza este cam... agresiv, el ilustreaza foarte bine puterea pe care o avem atunci cand suntem increzatori in propriile forte.
Ce trebuie sa faci in cazul in care vrei sa (re)castigi increderea in sine:
Cunoaste-te mai bine. Acest lucru poate fi realizat in special prin autoanaliza. Poti asterne pe o foaie de hartie care iti sunt calitatile, defectele, activitatile la care te pricepi etc. De cele mai multe ori, insa, ne cunoastem mai bine prin interactiunea cu ceilalti. De aceea, ar fi chiar indicat sa discuti cu unul sau mai multi prieteni despre ceea ce cred ei despre tine. Poti folosi modelul ferestrei Johari. Acesta este un model adeseori folosit pentru mai buna intelegere a relatiilor interpersonale. Fereastra lui Johari presupune descoperirea patru dimensiuni:
- partea publica
- partea inconstienta
- partea privata
- partea potentiala
Prietenii te pot ajuta sa descoperi partea ta publica si pe cea inconstienta. Celelalte dimensiuni nu pot fi dezvaluite decat de tine insati. Partea publica se refera la aspectele pe care atat tu cat si prietenii tai le stiu despre tine. Partea inconstienta se refera la datele pe care prietenii tai le stiu despre tine, dar tu nu le stii, nu vrei sa le contientizezi. De exemplu, poate prietenii tai te considera o persoana cu simtul umorului, dar tu consideri ca altii sunt mult mai amuzanti decat tine. Partea privata este legata de acele date despre tine pe care nu mai tu le cunosti. Sunt confidentiale si nu ai vrea sa fie stiute de altcineva. Partea ta potentiala este reprezentata de acele date pe care nici nu tu nu le stii despre tine, nici ceilalti. De exemplu, poate ca nu stii ca esti un foarte bun lider, manager pana in clipa in care esti confruntata cu o situatie in care trebuie sa indeplineste un astfel de rol.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară