Iata care sunt in viziunea lui Stephen Covey, unul dintre cei mai influenti specialisti in management si dezvoltare persoanala, cele 7 obiceiuri ale oamenilor eficienti. Aceste obiceiuri au fost prezentate si argumentate in cartea "The Seven Habits Of Highly Effective People" ("Eficienta in 7 trepte"), o carte remarcabila publicata in 1990. Aceste obiceiuri pot fi luate ca repere inspirationale de catre oricare dintre noi. Tinand cont de ele si punandu-le in practica, poti invata sa devii eficient si sa atingi potentialul maxim atat la locul de munca, cat si acasa, pe plan personal. Aceste standarde inspirationale sau reguli de viata ne pot invata cum sa traim o viata frumoasa, plina, plina de sens, implinita. Nu este greu, spune Stephen Covey. Important este sa crezi in tine si in abilitatea ta de a trai viata pe care ti-o doresti…
Obiceiul 1 – Fii proactiv.
Viata nu are loc la intamplare. Pur si simplu. Ea este o suma a alegerilor pe care le facem. Raul, la fel ca si binele, este o chestiune de alegere. Succesul, la fel ca si insuccesul, este o alegere care ne apartine. Curajul, ca si frica, este o alegere. Alegem sa fim, sa actionam, sa ne purtam intr-un anumit fel. Ne alegem comportamentul, nu comportamentul ne alege pe noi. Ne alegem viata, nu viata ne alege pe noi.
Putem alege sa controlam mediul din jurul nostru, nu sa lasam mediul sa ne controleze. Ne putem asuma responsabilitatea propriei vieti. Avem la mana noastra, spune Covey, determinare si alegere. Avem la indemana puterea de a ne decide raspunsul fata de stimulii si conditiile exterioare. Avem puterea de a lupta impotriva circumstantelor. “Cea mai mare putere a ta este aceea de a-ti alege raspunsul”, spune expertul in dezvoltare personala.Obiceiul 2 – Incepe avand sfarsitul in minte.
“Daca scara pe care te sprijini nu duce la zidul potrivit, fiecare pas pe care il faci nu va face altceva decat sa te duca la locul nepotrivit mai repede.”, spune Covey pe site-ul sau oficial: https://www.stephencovey.com/. Cel de-al doilea obicei mai este numit de Covey si obiceiul leadership-ului personal. De ce? Pentru ca te poti mobiliza si conduce pe tine insati inspre atingerea a ceea ce iti doresti. Important este sa acorzi spatiu si timp propriei dezvoltari si sa ai intotdeauna in vedere valorile si viziunea de baza. Atunci cand vrei sa ajungi undeva si sa obtii ceva, trebuie sa te concentrezi asupra rezultatului, proiectandu-l in minte. Cand incepi ceva si vrei sa ajungi undeva, stabileste-ti clar destinatia sau directia in care vrei sa ajungi. “Daca nu faci un efort constient pentru a vizualiza cine esti si ce vrei in viata atunci le dai putere celorlalti oameni sa te modeleze si sa-ti modeleze viata”, adauga specialistul.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri