Este foarte simplu sa spui “multumesc”. Dar partenerii uita prea des sa o faca si considera ca nu ar fi ceva prea important, motivatia fiind... “stie ca il/ o apreciz, de ce ar mai fi nevoie sa ii si spun asta?”
Nu va ganditi ca ar trebui sa ii spuneti un "multumesc" sec oridecateori duce gunoiul sau face piata. "Multumesc" trebuie sa devina un mod de a exista si sa stiti ca puteti sa rostiti acest cuvant intr-o multime de feluri: imbratisari, zambete, alte propozitii de apreciere. Acest comportament dragastos poate sa aduca foarte multe beneficii unei relatii, sunt de comun acord psihologii. Chiar daca el stie ca il apreciati pentru ceea ce face, sa iti exprimi recunostinta din cand in cand, conteaza enorm!
Un studiu recent semnat Cameron, Amette si Smith (2011) sustine si in mod stiintific binefacerile lui multumesc, intr-o relatie de cuplu. Cercetatorii au descoperit ca, daca un partener simte apreciere din partea persoanei iubite, sentimentul sau de implinire in acea relatie este cu mult mai intens. Dar, spun psihologii, nu este suficient doar sa iti exprimi multumirea, ci si sa simti acest lucru in adancul sufletului. Cuvintele si gesturile trebuie sa fie insotite de sentimente.Cercetatorii au fost uimiti sa vada evolutia pozitiva din cadrul cuplurilor studiate, acestea lasandu-se infuzate de ideologia gratitudinii.
“Dar, sa iti afirmi sentimentul de multumire fata de cineva, de multe ori nu este chiar atat de usor”, spune specialista in psihologie Dr. Leslie Becker-Phelps. “De multe ori, atunci cand vin la terapie, partenerii au deja un mare handicap. Nu sunt obisnuiti sa se vada unii pe ceilalti intr-o lumina pozitiva si nu isi ofera sanse in aceasta directie. Oamenii pun bariere sentimentului de recunostinta fata de persoana care le este aproape. Ei simt ca, daca ii ofera partenerului acest confort, mai apoi acesta poate folosi situatia in avantajul sau. Dar aprecierea ar trebui interpretata ca un dar venit din partea persoanei iubite, astfel relatia redevenind un spatiu al pozitivitatii. Cu cat vor exista mai multe astfel de momente echilibrate, cu atat cei doi isi pot consolida mai bine, legatura”, spune Leslie Becker.
“Toate relatiile beneficiaza de aceasta exersare a aprecierii”, considera in aceeasi masura si psihoterapeuta Julie Orlov, specialista in relatiile de cuplu. “Multumiti chiar si pentru acele lucruri marunte pe care de obicei le luati ca fiind prea firesti. Incearcati sa vedeti cand persoana din viata voastra incepe sa faca gesturi pe care le asteptati, atunci cand isi ia in serios responsabilitatile sau cand devine mai grijulie si atenta. Poate ca nu face aceste lucruri atat de bine pe cat va doriti dar nu ar trebui sa minimalizati aceste eforturi.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri