Ca sa aflam mai multe lucruri despre alimentatia bio si despre modul cum poate aceasta sa ne revolutioneze viata, a noastra si a celor dragi, am intervievat-o pe Ileana Muntean, manager asociat al unui mic magazin de astfel de produse – Pukka Food, aflat in centrul Capitalei.
Garbo.ro: Ileana, as vrea sa ne spui in primul rand ce inseamna “BIO”? Termenul este foarte folosit in ultima perioada, dar probabil, foarte multi oameni nu stiu in mod corect, la ce se refera acesta.
Ileana Muntean: Confuzia e foarte mare, vad asta si la mine in familie (familia mea extinsa) unde desi imi bat gura toata ziua despre ce inseamna bio, tot nu ramine clar de pe o zi pe alta. “Daca e natural atunci e bio ca e din natura”, cam asta ar fi replica standard. Din pacate, un stiulete de porumb cultivat conventional, desi e din natura, nu e bio deloc pentru ca provine din boabe modificate genetic, a fost stropit cu pesticide si dezvoltat cu ingrasaminte chimice.
Bio inseamna seminte nemodificate genetic, inseamna culturi fara pesticide contra daunatorilor, fara ingrasaminte chimice, mai inseamna respectarea sezonalitatii si a ritmurilor naturale si prelucrarea alimentelor fara aditivi, conservanti, coloranti, arome artificiale. In ceea ce priveste animalele, inseamna hrana bio pentru acestea, conditii de viata similare cu cele naturale – aer, apa, iarba, soare, inseamna crestere fara hormoni si fara tratamente cu antibiotice.
Garbo.ro: A fi “bio” e o moda sau un stil de viata sanatos care nu are nicio legatura cu tendintele actuale de life-style promovate in Occident?
Ileana: Pentru unii e o moda, pentru unii e un nivel de constiinta. In Romania nu e nici una, nici alta, e doar un inceput firav de sensibilizare la acest subiect.
Garbo.ro: Cum ti-a venit ideea de a initia o asemenea afacere in Romania, o tara unde totusi, multi oameni isi cultiva inca alimente in propriile gradini? Sau poate “bio” isi mentine relevanta doar in orasele mari?
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară