Din pacate, ne situam intre primele 50 de natiuni fumatoare, femeile dovedindu-se a fi chiar, inraite. Romancele ocupau in anul 2009, locul 37 in ceea ce priveste raspandirea fumatului, in timp de barbatii se situau pe pozitia 48 intre statele lumii, potrivit „Atlasului tutunului”. De asemenea, in ciuda tendintelor de scaderea a numarului fumatorilor din Europa Vestica, in Romania, in ceea ce priveste fumatul, tot mai multe romance adopta acest obicei.
“Puf Puf Puf! Un singur puf si nicotina ajunge la creier in numai 10 secunde. Eficacitatea ei este uimitoare, iar sistemul de distributie, incredibil de eficient. Nicotina actioneaza direct asupra inimii, schimband frecventa cardiaca si tensiunea arteriala. In concentratii mari, nicotina este letala, o singura picatura de nicotina pura, pusa pe limba, fiind suficienta pentru a ucide o persoana. Nicotina este atat de "eficienta", incat de secole, este folosita ca pesticid, aflam de pe site-ul Centrului National pentru renuntarea la fumat. Tigarile sunt vehicule foarte eficiente de furnizare a nicotinei si creeaza o dependenta la fel de mare ca heroina sau cocaina. Practic, daca fumezi mai mult de 10 tigarete pe zi, esti dependent de nicotina, scrie acelasi site.
Oamenii incep sa fumeze din diferite motive si multi dintre ei continua sa isi intoxice corpul datorita unor mituri false care sunt perpetuate printre fumatori, scrie WebMd. Cu ajutorul specialistilor de la jurnalul medical, vom descoperi care sunt cele mai comune 8 mituri ce ne impiedica sa renuntam la acest viciu daunator organismului.
Mitul nr. 1: "In general am obiceiuri sanatoase care compeseaza cu obiceiul de a fuma"
Unii fumatori isi justifica obiceiul insistand ca au o nutritie adecvata si ca fac multe exercitii, iar acestea ar fi indeajuns ca sa ii ajute sa isi pastreze sanatatea. Dar nu este chiar asa. Cercetarile arata ca mancatul sanatos si sportul nu sunt suficiente pentru a reduce riscurile bolilor cauzate de fumat. Puteti sa luati o tona de vitamine in fiecare zi, dar acestea nu pot sa compenseze raul pe care il fac tigarile. Tutunul afecteaza fiecare particica din corp, modul de functionare al organelor ca sistem, atrag atentia medicii.
Mitul nr. 2: "Daca fumez tigarete mai slabe, reduc din riscuri"
Fumatorii care se orienteaza catre tigari mai slabe, acelea catalogate ca "light" sau "mild" compenseaza inevitabil acest gest, tragand mai multa nicotina in corp fiindca ei inhaleaza fumul cu mai mult nesat. In acelasi timp acestia fumeaza mai multe tigari. Oamenii care fumeaza tigarete usoare mor de cancer la plamani, atacuri de cord sau emfizem pulmonar. De asemenea, nici macar tigaretele care sunt catalogate ca fiind “naturale” sau organice nu sunt mai sigure decat tigarile obisnuite. Tabacul ucide si fara sa adaugi alte substante in tigara.
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate