IN ACEST ARTICOL:
Ce ne determina sa actionam in maniera in care o facem? Dupa cum demonstreaza un studiu legat de lucrurile care ne provoaca reactii, nu exista un singur motiv ci 15.
Ce ne determina sa actionam in maniera in care o facem? Dupa cum demonstreaza un studiu legat de lucrurile care ne provoaca reactii, nu exista un singur motiv ci 15. Conform afirmatiilor lui Steven Reiss, cunoasterea dorintelor fundamentale care isi pun amprenta asupra personalitatii uman ne poate determina sa actionam mai bine, sa prevenim comportamentul altora si chiar sa diagnosticam anticipat o boala psihica.
Profesorul de psihologie si psihiatrie de la Universitatea de Stat din Ohio afirma ca, in ciuda dominatiei uneia dintre cele 15 dorinte la un moment dat, toti avem un tipar caracteristic de nevoi. El a realizat un test, numit Profilul Reiss, care masoara diferentele la nivelul valorilor umane. Rezultatele pot fi folosite pentru a ghida oamenii in cariera, in alegerea stilului de viata sau pentru a anticipa reactiile celorlalti. Legatura dintre comportament si dorinta este valabila si pentru cei cu boli psihice, afirma Reiss.
Acestia au comportamente ciudate deoarece sunt preocupati de aspecte bizare.Nevoile schizofrenicilor nu vizeaza contactul social, in timp ce dorintele alcoolicilor sau ale celor dependenti de droguri urmaresc evitarea durerii.Aceste neregularitati pot fi evidentiate de profil cu mult inainte de aparitia bolii, permitandu-le psihologilor sa identifice anumite aspecte vulnerabile.
Dorintele de baza
EVITAREA : dorinta de a evita durerea si anxietatea
IMPLICAREA CIVILA: dorinta ce vizeaza serviciile publice si justitia sociala
CURIOZITATEA: dorinta de a invata si de a explora
FAMILIA: dorinta de a petrece timp cu rudele
MANCAREA: dorinta de a manca
ONOAREA: dorinta de a adera la un cod etic
INDEPENDENTA: dorinta de autonomie
ORDINEA: dorinta de organizare si coerenta
EXERCITIILE FIZICE: dorinta de miscare si exercitiu
PUTEREA: dorinta de a controla
RESPINGEREA: dorinta de a evita refuzurile sociale
SEX: dorinta de rasplata sexuala
CONTACTUL SOCIAL: dorinta de companie
PRESTIGIUL SOCIAL: dorinta de a fi recunoscut
RAZBUNARE: dorinta de retaliere
Autor: Adi Bar-Lev
Sursa: Psiholife.ro

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri