IN ACEST ARTICOL:
Auzim frecvent cu titlul de "jignire elevate" Esti un complexat/a! Si astfel, cel care eticheteaza simte ca a facut o evaluare globala a celuilalt, extrem de dureroasa si profunda.
Auzim frecvent cu titlul de "jignire elevate" Esti un complexat/a! Si astfel, cel care eticheteaza simte ca a facut o evaluare globala a celuilalt, extrem de dureroasa si profunda. Insa, daca ne-am propune sa aflam ce stiu oamenii cu adevarat despre complexe am descoperi ca notiunea este vag definita, greu de localizat si interpretat. Cei mai multi raspund: e ceva legat de copilarie?, e ceva sexual? sau mai frecvent complexele sunt reduse la unul singur ? cel de inferioritate.

Ce sunt?
Tendinte inconstiente care guverneaza atitudinile, comportamentele, visele etc oamenilor. Psihanalistii clarifica cel mai bine notiunea de complex, considerandu-l drept o combinatie de trasaturi personale, de dorinte, emotii, sentimente, de atitudini afective contradictorii, intotdeauna inconstiente, care face parte integranta din personalitate.

Cand se formeaza?
Majoritatea psihologilor sustine ca acestea se cristalizeaza in primii ani de viata si nu inseamna boala, ci fac parte din viata noastra de la primul contact cu parintii nostri. E adevarat ca exista cazuri in care ele nu se rezolva de la sine, normal si, atunci, pot determina tulburari caracteriale si nu numai la copil si se prelungesc in dezordinele nervoase ale adultului.

Orice eveniment semnificativ din viata copilului este susceptibil de declansarea formarii unui complex.

Ex: aparitia celui de-al doilea bebelus in familie creeaza un uragan in viata copilului, care se simtea pana atunci cel mai important, devine gelos, agresiv, frustrat. Animat de sentimente contradictorii,dragoste si ura,de dorinta de reconciliere si de agresiune, el este angoasat, insa ceea ce se vede sunt manifestari comportamentale: refuza sa mearga gradinita, nu mai mananca cu lingurita, face chiar pipi in pat, reincepe sa se exprime la un bebe.
Deci, traind, resimtind acest eveniment (nasterea fratelui/sorei) ca o experienta dureroasa, traumatizanta si poate duce la conturarea complexului de intruziune.

Care sunt efectele complexului?

Odata format, complexul se fixeaza in mintea, sufletului omului si in orice situatie asemanatoare se reactiveaza reactiile distructive, chiar daca parea ca s-a stins in intregime.

Ex: Poate fi sensibil la nedreptate, revoltat, autoritar sau docil, egoist sau altruist, directia fiind ghidata de temperament sau educatie.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Noi serii documentare pentru toate gusturile la National Geographic toamna aceasta Ce trebuie să faceți în cazul deficienței de magneziu: recomandări practice Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri