Planeta Pamant nu este exclusiv proprietatea noastra si de aceea trebuie sa avem grija sa nu o poluam cu zgomotul asurzitor al traficului, sa nu o otravim cu smogul si sa nu o lasam niciodata lipsita de aparare.
Asadar, iata 10 sfaturi importante pentru a respecta mediul inconjurator in mod concret, nu numai in vorbe:
• Nu claxonati indelung. Sunetul claxonului nu este armonios precum cel al clopotelor. Dimpotriva, nu numai ca este suparator pentru urechi, dar tulbura si echilibrul acustic natural. De neinteles pentru natura sunt si volumul prea mare al muzicii sau alarmele antifurt care dureaza o vesnicie si aproape intotdeauna se declanseaza din motive lipsite de insemnatate. Poluarea fonica este extrem de daunatoare pentru echilibrul mediului inconjurator.
• Nu ambalati motorul cand asteptati la semafor. Gazele de esapament se raspandesc in aer, poluandu-l. Mai mult, ele intra in plamanii nostri, ai tuturor. Sa ne gandim in primul rand la bebelusii din carucioare. Nu va lasati prada tentatiei de a economisi cumparand un catalizator fals sau modificat in locul unuia de buna calitate.
• Folositi benzina cu o cifra octanica redusa. Desi inseamna doar o contributie mica la mentinerea puritatii aerului, este si aceasta un lucru folositor.
• Mentineti la nivel redus aprinzatoarele de la cazanele caloriferelor, din acelasi motiv, folosind combustibili cat mai putin poluanti.
• Daca doriti sa aprindeti un foc intr-un luminis, urmati cu atentie instructiunile, sapand o mica groapa pentru lemne si supraveghind permanent focul pentru ca acesta san u se extinda. La sfarsitul zilei petrecute in natura, focul se va stinge bine, acoperind locul cu pamant, pentru a nu fi reaprins de o pala de vant.
• Nu aruncati gunoaiele la intamplare nici cand sunteti in oras, nici atunci cand va aflati la tara sau pe plaja. Ambalajele de sticla sau de plastic se pun in lazile de gunoi speciale, respectand normele de colectare diferentiala a reziduurilor. Chiar si un billet de autobuz aruncat pe jos murdareste strada. Sa nu uitam ca a nu face gunoi inseamna de fapt a nu face risipa.
• Nu folositi in mod exagerat spray-urile, din acelasi respect fata de mediul inconjurator. De asemenea, nu uitati sa respectati natura evitand sa rupeti florile sau diverse alte plante, in cazul in care acestea sunt ocrotite.
• Maculatura se va depozita separat. De asemenea, hainele uzate, daca sunt curate si se mai pot folosi, se vor pune in pungi si se vor preda asociatiilor de binefacere – este o actiune utila si, in acelasi timp, o fapta buna.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice