Fie ca sunt in vizita la niste prieteni sau la o plimbare in parc, ma surprind de multe ori uitandu-ma fascinata la copii jucandu-se. Si, oricat de fermecata as fi de dragalasenia lor, nu pot sa nu vad diferentele dintre ei. O fetita care parca pluteste cand danseaza pe langa celelalte. Un baietel care nu pierde nicio cursa de-a lungul parculetului. Sau altul care parca deja deseneaza mai bine decat mine.
E un raspuns la indemana, dar din ce in ce mai multe pareri avizate tind sa sustina ca succesul in viata tine mai mult de o combinatie intre contextul social si vointa personala, decat de un talent innascut. Asadar, increderea in sine si dorinta de a exersa sunt cele care iti aduc succesul intr-un anumit domeniu. Talentul e doar inceputul – conteaza daca acest talent te face sa iti doresti sa exersezi sau daca, dimpotriva, te face sa te multumesti cu ce ai.
Un exemplu citat des in cartile care se ocupa cu studiul succesului este cel al experimentului facut de Carol Dweck. Acesta a luat 2 grupe de copii de scoala primara si le-a dat acelasi test, cu o dificultate scazuta. La primirea rezultatelor, unuia dintre grupuri i-a fost laudat talentul (“Esti foarte talentat la asta!”) pe cand celuilalt grup i s-a laudat efortul depus (“Probabil ca ai invatat si exersat indelung.”). Elevii au fost apoi intrebati daca vor sa mai dea un test de aceeasi dificultate sau unul mai greu. Fara exceptie, copiii din primul grup au ales testul usor pe cand ceilalti l-au ales pe cel mai greu.
Astfel, e important pentru copii sa creasca de mici intr-un mediu in care e incurajat efortul de a te intrece pe tine insuti, de a exersa in continuare chiar daca esti multumit cu rezultatele de pana acum. Doar asa poate afla cu adevarat de ce anume este in stare si isi poate deschide noi PERSPECTIVE.
Lumea e plina de exemple de oameni care nu s-au oprit la prima incercare, de oameni care au insistat sa-si duca visul pana la capat. Nu toti sunt campioni mondiali sau actori la Holywood, dar nici nu si-au dorit asta. Au vrut doar sa-si urmeze chemarea, fie ca a fost vorba de a ingriji animale sau de a reda lumea asa cum o vad ei, cu ajutorul artei. Pentru a vedea povestea unora dintre ei urmareste mai jos filmuletele din seria Magister - Perspective si descopera tainele a cincizeci de meserii facute cu pasiune, daruire si perseverenta.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice