E adevarat ca meseria de parinte nu este insotita de niciun manual de instructiuni, dar asta nu inseamna ca nu este una cat de poate de serioasa si incarcata de responsabilitati. Cu atat mai mult cu cat nu exista reguli scrise, trebuie sa intuim si sa avem grija ca alegerile pe care le facem si care influenteaza viata copiilor nostri sa fie cele potrivite.
Dar cand vine vorba despre alegerile lor, ce ne facem? Unde incepe si unde se termina rolul nostru de parinti in deciziile lor de viata? Cum ii ajutam de exemplu sa-si aleaga meseria pe care s-o practice toata viata de adult?
Cand copilul nostru vine intr-o buna zi si ne spune ca vrea sa “se faca” veterinar, oare stim care e sursa acestei dorinte? A vazut un filmulet la televizor si s-a inspirat de acolo sau ii plac animalele atat de mult incat vrea sa le dedice viitorul? A fost fermecat de zambetul cald al doamnei doctor cand ati fost cu catelul/pisica la veterinar sau simte ca menirea lui este sa aiba grija de viata animalelor?
De fapt intrebarea care merita pusa este “Cum isi aleg copii nostri meseria de mai tarziu?”. Iau in considerare talentul, pornirea pe care o simt sau inspiratia data de vecinul de la colt, de partenerii de joaca sau de programe TV?
Aici intervine datoria noastra de parinti de a le explica ce anume inseamna o meserie sau alta, fara a o incuraja pe una in defavoarea alteia. Trebuie sa ii explicam ca a fi medic veterinar nu inseamna doar sa te joci cu pisicute si catelusi draguti ci sa ii si operezi, sa le bandajezi ranile si sa le cureti dintii. Daca micutul tau este inca hotarat ca asta e calea pe care vrea s-o urmeze, atunci nu mai conteaza de unde i-a venit ideea. Incurajeaza-l, sustine-l si fa totul pentru ca el sa aiba conditiile necesare pentru a se dezvolta.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară