In unele regiuni, martisoarele sunt purtate pe o perioada de noua zile, apoi agatate de ramurile copacilor infloriti. Despre acesti pomi, cu snurutele alb-rosii fluturand in vant, se crede ca vor rodi bogat in acel an. In functie de zona, de deal sau de campie, difera si copacul de care este agatat martisorul. La campie, snurulerul se pune pe visinul, ciresul sau prunul inflorit. In zonele deluroase si chiar si la munte, martisorul este agatat de cornul sau de macesul cu flori. In functie de zona etnografica, perioada de timp in care martisorul este purtat difera. Unii copii il poarta timp de doisprezece zile, altii pana la venirea berzelor. Daca acestea intarzie sa apara, la fel si sperantele copiilor... Unele fete il poarta pana la incheierea calendaristica a lunii martie.
Simbolul Martisorului
Martisoarele traditionale sunt formate din doua snurulete impletite, unul avand culoarea alba, celalalt rosie. Albul, culoarea puritatii, a luminii si a sperantei si rosul, culoarea vitalitatii, a pasiunii si a iubirii, sunt reunite pentru a sugera necesitatea imbinarii celor doua principii in sufletul unui om. Firul alb este simbolul iernii care tocmai a trecut, iar firul rosu, al primaverii si al caldurii solare.
Imbinarea celor doua culori mai poate semnifica si trecerea de la albul si frigul iernii la freamatul clocotitor de viata al primaverii. In credinta populara, culorile mai sunt talmacite si intr-o alta maniera: rosul reprezinta principiul feminin, iar albul pe cel masculin. Vitalitatea femeii trebuie completata prin intelepciunea barbatului. Obiceiul Martisorului este inclus in ritualul ciclic de reinnoire a vremii si a anotimpului. Martisorul mai este si un simbol al astrului solar si este implicit asociat cu ideea de lumina, caldura, revenire la viata si dragoste. Odinioara se credea ca o fata nu trebuie sa fie cucerita atata timp cat poarta martisorul, pentru a-si putea pastra intacte virtutile spirituale. Martisorul este perceput ca o amuleta aducatoare de sansa, fericire, noroc si sanatate.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural