Pentru ca “obiectele” atasamentului nostru sunt efemere, pierderea lor este inevitabila si astfel ajungem la suferinta. “Obiectele” atasamentului includ de asemenea si idea unui “eu” care este o iluzie, pentru ca nu exista un “eu” care sa nu fie, la randul sau, efemer. Ceea ce numim “eu” este doar o entitate imaginata pentru ca noi suntem doar o parte nesemnificativa a universului ce este in continua expansiune.
3. Putem atinge punctul in care suferinta inceteaza
Suferinta inceteaza atunci cand noi atingem nirodha. Nirodha inseamna descatusarea de pofte senzuale si de atasamentul conceptual. Al treilea Adevar Nobil exprima ideea conform careia suferinta poate fi stopata prin inlocuirea poftelor si a dorintelor personale cu dragostea fata de divin, fata de natura, fata de tot ceea ce ne inconjoara. Nirodha inlatura din sufletele noastre orice forma de atasament efemer. Acest lucru inseamna ca suferinta poate fi infranta prin orice fel de activitate facuta cu mintea limpede si cu sufletul deschis. Realizarea si perfectionarea starii adevarate de fericire si liniste este un proces care ne trece prin mai multe stadii, cel final fiind Nirvana. Nirvana inseamna libertate fata de toate grijile, complexele, stereotipurile si ideile. Nirvana nu poate fi inteleasa de cei care nu trec prin experienta vietii asa cum trebuie, liberi de atasamentul fata de “obiecte” si de dorinte.
4. Suferinta inceteaza cand urmam Calea cu Opt Brate
La capatul suferintei este o cale graduala, Calea cu Opt Brate, care ne conduce spre renastere. Ce ne invata ea?
• corecteaza-ti gandurile: evita sa ii ranesti pe ceilalti si sa ai parere gresite (actiunile nu au consecinte, nu exista cale prin care suferinta poate inceta etc.);
• corecteaza-ti vorbele: evita sa minti, sa barfesti, sa ai un ton separator etc.;
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară