Educatia copilului este o provocare pentru orice parinte. Este esential sa intelegem ca fiecare copil este o individualitate si merita tratat ca atare. Chiar daca este primul nostru copil sau am mai trecut prin aceasta experienta, este foarte important sa avem grija ca metodele educationale pe care le aplicam sa se potriveasca personalitatii lui.
Asadar cunoasterea copilului prezinta un interes deosebit, iar pentru a reusi acest lucru si pentru a-l ajuta sa se descopere pe sine, trebuie sa ii fim alaturi cat mai mult.
Discutiile legate de puterea noastra de a fi parinti perfecti, de a sti exact ce si cum trebuie facut pentru copiii nostri pot continua la nesfarsit, negasindu-se solutia si instructiunile universal valabile. Greselile nu trebuie sa ne descurajeze pentru ca mai devreme sau mai tarziu vom ajunge sa ne intelegem copiii si sa le acordam sprijinul de care au nevoie.
Am putea sa ne impacam cu gandul ca lumea in care traim nu este una perfecta si nici noi nu vom putea fi vreodata parintii perfecti. Trebuie doar sa incercam sa le asiguram copiilor nostri un mediu in care sa se descopere si sa se dezvolte.
Pentru a-i cunoaste personalitatea cu inclinatiile sale, noi, parintii, suntem datori sa raspundem nevoilor copiilor, mai ales celor emotionale, care se concretizeaza in dorinta de a fi ascultati, ingrijiti si apreciati.
De cele mai multe ori, copiii nu au nevoie de parinti perfecti, ci isi doresc ca acestia sa le reflecte dorintele si sa le inteleaga nemultumirile, sa ii ajute atunci cand sunt nelamuriti si sa ii aprecieze cand merita. Schimbul reciproc de opinii pune bazele unei legaturi sincere intre parinti si copii si ii ajuta sa se cunoasca mai bine. Cu cat lasam copilul sa ne cunoasca mai bine personalitatea cu slabiciunile si punctele sale tari, cu atat el va putea face mai usor distinctia intre bine si rau, defectele noastre devenind pentru el exemple negative, iar calitatile noastre - un model demn de urmat.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural