8 Noiembrie 2011 publicat în Lifestyle 29 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Te invitam sa aruncam o privire printre cele mai cunoscute traditii si obiceiuri romanesti legate de sarbatoarea sfintilor Mihail si Gavriil, sa patrundem in semnificatiile acestei zile speciale, dar si sa aflam lucruri interesante despre arhanghelii pe care ii cinstim astazi.

Astazi este sarbatoarea sfintilor Mihail si Gavriil, o zi cu traditie si importanta in spiritualitatea romaneasca. Te invitam sa aruncam o privire printre cele mai cunoscute datini si obiceiuri romanesti legate de aceasta sarbatoare, sa patrundem in semnificatiile acestei zile speciale, dar si sa aflam lucruri interesante despre arhanghelii pe care ii cinstim astazi.

Arhanghelii, cei care lumineaza drumul oamenilor pe pamant...

Atat arhanghelul Mihail, cat si arhanghelul Gavriil si toti arhanghelii in general sunt considerati in traditia populara romaneasca insotitori si ajutatori ai oamenilor de-a lungului drumului pe care il strabat de la nastere catre moarte. Ei au intaietate intre ceilalti ingeri, aflandu-se in fruntea lor. In mitologia autohtona, arhanghelii sunt mijlocitori catre divinitate si se roaga pentru binele si sanatatea oamenilor. Pazesc casele, ocrotesc gospodariile, au grija de suflet pana cand acesta ajunge in Rai, ii ajuta pe oameni sa se purifice si sa lupte impotriva propriilor pacate. Tot ei vor fi prezenti in fata cetelor ceresti la Judecata de Apoi.

Mihail este dreptatea

Dintre toti arhanghelii, Mihail este perceput ca fiind cel mai drag lui Dumnezeu. Se spune ca arhanghelul Mihail protejeaza impotriva raului, conduce cetele ingeresti si calauzeste sufletele atunci cand acestea se inalta la ceruri. Arhanghelul Mihail este infatisat ca tinand intr-o mana o balanta, iar in cealalta o sabie si luptandu-se cu fortele din iad. Balanta este un simbol al judecatii finale la care vor fi supusi oamenii la sfarsitul lumii. Pe de alta parte, sabia reprezinta victoria binelui asupra raului, fiind totodata si un simbol al adevarului si al justitiei divine. Mihail pazeste capataiul celui care se afla pe patul sau de moarte. Daca bolnavului ii este dat sa moara, acesta va veghea la capul persoanei respective pentru a-i duce sufletul catre rai. Daca ii este sortit sa traiasca, Mihail va veghea la picioarele bolnavului. Odinioara, cand aveau loc eclipse, se credea ca astrele ceresti sunt furate de draci. Mihail era perceput drept eliberatorul Lunii si al Soarelui, cel care restituia lumii astrii sai vitali. Tot Mihail este cel care o impiedica pe Mamareaua, sotia lui Scaraotchi, sa elibereze gerul si frigul pe pamant.

Foto fr si main: By NatashaPhoto /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri