8 Noiembrie 2011 publicat în Lifestyle 40 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Te invitam sa aruncam o privire printre cele mai cunoscute traditii si obiceiuri romanesti legate de sarbatoarea sfintilor Mihail si Gavriil, sa patrundem in semnificatiile acestei zile speciale, dar si sa aflam lucruri interesante despre arhanghelii pe care ii cinstim astazi.

Arhanghelul Gabriel: Inspiratie. Milostenie. Protectie pentru femei

Arhanghelul Gavriil a fost ingerul pazitor al lui Iisus Hristos pe pamant, in traditia crestina. Arhanghelul Gavriil a fost cel care i-a dictat profetului Mahomed Coranul, in traditia islamica. Gavriil este si el un arhanghel important si indragit in mai multe religii si credinte ale lumii. El este cel care a vestit intregii omeniri nasterea Domnului, fiind asociat revelatiei divine, dar si milosteniei si indurarii. El este arhanghelul – mesager, cel prin intermediul caruia divinitatea transmite vesti si mesaje omenirii, dar si cel care patroneaza Paradisul. El transmite oamenilor, prin gratia divina, inspiratie, intuitie si harul clarviziunii. Gavriil are sub protectia sa persoanele de sex feminin (mamele, copilele, fecioarele), dar si copiii. Mihail, in schimb, ii protejeaza pe conducatori si pe cei din armate si poarta intotdeauna cu el cheile raiului.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantii Mihail si Gavriil

Lumanarile care se aprind la biserica in ziua de 8 noiembrie sunt considerate a fi adevarate talismane pentru cei care au trecut in lumea umbrelor si a tacerii. Aceste lumanari “tin de lumina” in lumea de dincolo. Se aprind insa lumanari si pentru cei vii, pentru sanatate, pentru a fi feriti de rele si napaste.

In popor, ziua de 8 noiembrie mai poarta si numele de “vara arhanghelilor”. Vremea in aceasta zi este mai calda decat ar trebui sa fie in aceasta perioada a lunii. Nu numai ca este pacat sa nu cinstesti vara arhanghelilor sau sa o petreci facand diverse treburi in gospodarie, se spune... Munca in aceasta zi este considerata a fi un semn de sfidare a puterii divine. Se crede ca cel care incalca aceasta traditie se va chinui mult in ceasul mortii sale. Pe langa aceasta zi calda, traditia spune ca intre sfintii Mihail si Gavriil si ziua de Craciun trebuie sa aiba loc si “vara iernii”, adica vreo 3-4 zile caldute si binevoitoare.

In sambata care precede aceasta sarbatoare au loc Mosii de Arhangheli. Se fac praznice pentru cei plecati, se imparte de pomana pentru sufletul lor si iertarea pacatelor, se pomenesc in biserici cei morti, se aprind lumanari pentru cei care au trecut in nefiinta fara lumina. Este bine si pentru cei vii sa aprinda o lumanare in biserica in ziua de 8 noiembrie. Se spune ca drumul catre lumea de dincolo le va fi luminat si usor.

In unele zone ale tarii s-a pastrat traditia ca in aceasta zi finii sa isi viziteze nasii, daruindu-le colaci.

Iti recomandam si articolul Traditii si superstitii romanesti de sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavriil


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri