Un aspect important al meselor in familie este diviziunea sarcinilor, antrenarea tuturor la organizarea mesei, la a distinge intre mesele obisnuite si cele festive, la cooperarea pentru a realiza o ambianta agreabila. A participa la aceste evenimente inseamna pentru copii a le provoca imaginatia si creativitatea, a le transmite ceea ce este „patrimoniul cultural” al familiei din care face parte si „patrimoniul culinar” care inseamna retete si obiceiuri. Toate construiesc memoria familiei. Copiii pot fi stimulati sa-si exprime gusturile, preferintele, dorintele, nevoia de experimente si, ca atare, participarea la rolul de co-autor al acestui patrimoniu si chiar castigarea unei „etichete” ca urmare a specializarii: prajiturile facute de mama pot intra in competitie cu cele facute de fiica etc.
Masa in familie = socializare + relatii familiale mai bune
„Desigur, bugetul de timp este important. Copiii au adesea un program diferit de cel al parintilor. Se vine acasa la ore diferite. Raman, insa, mesele servite in familie seara, sfarsiturile de saptamana, sarbatorile legale, onomasticele, vacantele ca oportunitati de a sta in familie, macar pentru a manca, a comunica si a stabili relatii intre cei care sunt apropiati si chiar in preajma copiilor”, a adaugat Aurora Liiceanu.
Masa in familie poate fi un exercitiu de imbinare a traditiei cu inovatia, fiecare contribuind la placerea de a sta in familie si de a-ti cunoaste familia, dar poate fi si un transfer cultural important.
Constatam ca expresia „Vino la masa!” - cand mama sta la bucatarie si membrii familiei se reunesc la chemarea ei, adesea intarziind spre enervarea ei - nu are valoare relationala, exclude copiii chiar de la relationarea care are loc cand se fac lucrurile impreuna: se vorbeste, se invata, se schimba pareri, se exprima preferinte.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară