IN ACEST ARTICOL:
Toti simtim invidie. Este ca un gand spontan. Invidia este un sentiment absolut normal ce apare atunci cand, involuntar sau nu, ne raportam propria persoana la cei din jur si constatam ca ei au ceva ce noua ne lipseste.
Toti simtim invidie. Este ca un gand spontan. Invidia este un sentiment absolut normal ce apare atunci cand, involuntar sau nu, ne raportam propria persoana la cei din jur si constatam ca ei au ceva ce noua ne lipseste. Invidia este o emotie care implica mai multe sentimente negative, iar atunci cand ne scapa de sub control tinde sa se manifeste sub forma lacomiei, a urii, a antipatiei sau chiar a maniei. Uneori invidia este ascunsa, insa alteori este foarte evidenta si poate avea consecinte dezastruoase.

Cercetatorii de la o universitate canadiana au descoperit ca femeile constientizeaza mai mult decat barbatii atractivitatea celorlalte femei, o percep ca pe un real pericol, se simt amenintate de aceasta si incep sa invidieze. Acest lucru este resimtit mai acut in perioada fertila din luna a femeii atunci cand instinctele feminine devin mai ascutite. Inconstient sau nu, in aceasta perioada, femeia acorda mai multa atentie felului in care arata si se poarta o alta femeie. Atunci cand hormonii le joaca feste, femeile pornesc in cautarea unui partener. Este vorba de fapt de ceasul biologic al fiecarei femei: femeile vor o pereche, vor stabilitate si vor sa fie mame. De aceea, isi dau arama pe fata, incep sa barfeasca si sa injunghie pe la spate intr-un mod mai agresiv decat au facut-o pana acum.

Susan Shapiro Barash, profesor ce studiaza sexele la colegiul Marymount din Manhattan, a efectuat un studiu numit “Femeile si concurenta”. In acest tratat au fost intervievate 500 de femei din categorii diferite de varsta, clasa, etnie si religie. Principalele intrebari ale anchetei au fost legate de felul in care femeile au fost incercate de sentimentul invidiei, de rolul pe care concurenta il joaca in viata femeilor si de experienta proprie ca si victime ale invidiei sau ca persoane care invidiaza. Desi in societatea contemporana, femeia ocupa pozitii la fel de importante ca si barbatii, atunci cand este vorba de concurat femeile nu se simt amenintate de barbati si vad mai degraba in femei posibili inamici. De asemenea, femeile nu sunt dispuse sa-si admita gelozia si invidia, mai ales cand sunt ele cele care invidiaza.

Totusi, sa dam cezarului ce este al cezarului. Legaturi minunate intre femei, indiferent ca este vorba de familie, prieteni sau colegialitate, exista. Cum este posibil acest lucru? Susan Shapiro Barash ne explica ca femeile lasa invidia la o parte in momentul in care au asteptari realiste atat de la ele insele cat si de la ceilalti. Atunci cand incetam de a mai cere ajutor total si neconditionat, cand acceptam atat diferentele cat si similitudinile dintre noi si ceilalti, cand ne constientizam naturile nostre competitive, cand ne confruntam cu problemele in loc sa le ignoram, atunci se pot crea legaturi extraordinare intre femei ce pot dura chiar o viata intreaga.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri